Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Eveniment
Corespondență specială, de la Cristina Sîmbeteanu

Printre sute de catarge! Nava-școală „Mircea”, la Regata l’Armada de Rouen 2019

Ştire online publicată Vineri, 21 Iunie 2019
Click pe imagine pentru a parcurge galeria

În noaptea de 10 spre 11 iunie, la ora 02.00, Nava-Școală „Mircea” traversa din nou meridianul Greenwich, de această dată de la vest către est. Momentul a coincis cu intrarea velierului pe Sena, cu destinația Rouen, pentru a participa la Regata L’Armada de Rouen 2019. 

În jurul orei 05.00, răsăritul Soarelui pe Sena ne dă deșteptarea cu mult înaintea alarmei specifice. Navigăm lin pe apele râului francez, în timp ce, tradițional, pe punți și la interior are loc curățenia generală înainte de acostarea în port. Când și când, maiștrii responsabili cu sectoarele de curățenie trebuie să-i atenționeze pe cadeții furați de peisajul de pe malurile Senei că activitatea de bricuit nu se va realiza singură. Cu o vizibilă melancolie în priviri, studenții și elevii se conformează și revin la spălatul punții, care trebuie să arate impecabil pe durata festivalului de la Rouen. 

Cadeții, gata de salut 
Puțin după ora 08.00, ne facem intrarea triumfală în spațiul festivalului maritim. Cadeții sunt urcați în arboradă și sunt gata de salut, iar de pe cheu ne întâmpină sute de persoane care ne salută fluturând din mâini și aclamându-ne. Ghidați de remorcherele franceze, înaintăm pe Sena către locul de acostare. 

Festivalul din Rouen, aflat la cea de-a 30-a ediție, a început încă de pe 6 iunie, astfel că, de-a lungul Senei, ne delectăm privirile cu veliere și nave militare care mai de care mai interesante. Unul dintre cele mai frumoase veliere este „Sedov”, nava-școală a Universității Maritime din Murmansk, Federația Rusă. Lansat pentru prima dată la apă în anul 1921, velierul cu o lungime de 118 metri are patru catarge și este considerat cea mai mare navă-școală din lume la ora actuală. 
O pată de culoare a fost în peisaj și „Shabab Oman II”, velierul Marinei Militare a Sultanatului din Oman. Interesant este faptul că nava, care poartă vizibil amprenta culturii arabe, a fost construită, în 2014, în Șantierul Naval Galați. Cu timpul, acest aspect a dus la înfiriparea unei relații solide de prietenie între N.S. „Mircea” și velierul școală omanez. 

Parada echipajelor 
Festivalul L’Armada de la Liberté 2019 a debutat pe 6 iunie, însă itinerariul marșului nostru de instrucție de anul acesta nu ne-a permis să ajungem în orașul francez gazdă decât pe 11 iunie. Astfel, deși am ratat startul evenimentului, n-am fost lipsiți de atenție din partea publicului. 

Prima zi la cheu a adus la bord sute de vizitatori, iubitori ai mării, pasionați de veliere și alte ambarcațiuni, dar și simpli entuziaști ai unui eveniment de amploarea festivalului nautic din Rouen. 

Dincolo de afluxul uriaș de vizitatori care au urcat pe navă, unul dintre cele mai speciale momente ale escalei noastre la Rouen a fost parada echipajelor celor 46 de ambarcațiuni participante la Regata L’Armada 2019, care a avut loc pe 12 iunie. O fericită întâmplare a făcut ca un grup mixt de români și francezi, specializat în dansuri tradiționale românești, să ne fie alături pe durata festivalului nautic din Normandia. Dansurile lor au acompaniat muzica populară românească interpretată de eleva Monica Poenari, de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, și de studentul Ciprian Gălușcă, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. 

Astfel, la parada de pe 12 iunie, îmbrăcați în costume naționale autentice, membrii asociației de dansuri „La Passacaille” au purtat alături de noi tricolorul României pe bulevardele din Rouen. Îmbrăcați în costume populare autentice românești, membrii asociației „La Passacaille” au ținut două reprezentații la bordul navei, pe durata escalei noastre la Armada de Rouen. 

Felicitați de strănepoata generalului Maican 
Recepția de pe 14 iunie, de pe malul Senei, a onorat N.S. „Mircea” cu o prezență deosebită. Este vorba de Maria Mărgărita Iuca, strănepoata generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel care a rămas cunoscut în istorie drept ctitorul Marinei Militare Române și autorul victoriei de la Calafat care a contribuit semnificativ la dobândirea Independenței de Stat a României în anul 1878. 
Deși locuiește de ani buni la Paris și desfășoară o bogată activitate culturală în câteva orașe din Europa și de peste Ocean, doamna Iuca este perfect atașată de România, de cultura și de tradițiile naționale, dar în special de Forțele Navale Române, despre care consideră că reprezintă o moștenire lăsată de străbunicul său generațiilor actuale, o moștenire care trebuie îngrijită și respectată pentru a răsplăti astfel truda și jerfa predecesorilor, generalul Maican fiind doar unul dintre ei. 
„Mă bucur enorm să văd că bricul «Mircea» a ajuns la cea de-a 80-a aniversare și pot să spun că mă bucură și faptul că eu sunt invitată și că nu am fost uitată în contextul acestor evenimente atât de importante pentru prezent și pentru viitor. Doresc navei-școală «Mircea» viață lungă și multe progrese. La mulți ani! Anul acesta să fie unul care să vă aducă mândrie și recunoașterea calităților!”, a transmis Maria Mărgărita Iuca. 

În vizită la Ambasada României la Paris 
Una dintre zilele escalei noastre la Rouen a fost dedicată unei vizite în Paris, sponsorizată de organizatorii Regatei Armada de Rouen. Prilejul a fost excelent pentru noi de a-i face o vizită ambasadorului român în Franța, domnul Luca Niculescu. Ambasadorul s-a arătat impresionat de prospețimea pe care o afișează echipajul foarte tânăr al N.S. „Mircea” și a dorit să sublinieze bucuria domniei sale vizavi de faptul că și noi, prin generațiile trecute, actuale și viitoare, depunem eforturi susținute de diplomație navală pretutindeni pe glob, contribuind la prestigiul României. 
În incinta ambasadei de la Paris, am avut plăcuta surpriză și onoare de a întâlni un alt simbol al României, fostul multiplu campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin. Acesta a fost încântat să dea mâna cu comandantul N.S. „Mircea” și cu o parte din echipaj, mai ales că era o dorință mai veche a sa de a cunoaște echipajul celebrului velier de la Constanța. 

Suntem speciali! 
Escala la Rouen a navei-școală „Mircea” a însemnat pentru studenții și elevii de bord șansa de a intra în contact cu alți cadeți străini din Mexic, Franța, Brazilia, Oman, SUA, Rusia, Polonia, Olanda și de a face schimb de impresii cu aceștia. Tinerii marinari militari români au putut compara stilul de viață de la bordul N.S. „Mircea” cu cele de pe alte nave de instrucție. Ce au descoperit? Faptul că autenticitatea noastră și ambiția de a păstra intacte elementele originale ale navei construite acum opt decenii, la Hamburg, ne fac speciali în ochii tuturor. 
Pe lângă socializarea cu ceilalți cadeți de pe restul navelor participante la Regata Armada de Rouen 2019, studenții și elevii militari au fost invitați să ia cina alături de familii franceze. 
„Eu și încă doi colegi am fost invitați la masă la o familie cu doi copii. Au fost foarte calzi și ospitalieri cu noi. Au invitat cu noi la masă și o familie de români, prieteni de-ai lor, iar atmosfera a fost foarte plăcută. Mâncarea pe care ne-au servit-o, specific franzuțească, a fost foarte gustoasă, iar desertul delicios. A meritat experiența!”, mărturisește studenta Sorina Băcanu. 

Un strop de bucurie pentru copiii greu încercați 
Pe durata șederii în Rouen, o parte dintre cadeții de la bord, împreună cu militarii de pe Shabab Oman II, au avut ocazia de a vizita un spital de oncologie pediatrică din oraș. În calitate de marinari militari, cunoaștem multe despre solidaritate și empatie, iar pentru noi a fost o bună oportunitate de a oferi un strop de bucurie unor copii greu încercați de soartă. 
De la Regata Armada de Rouen 2019 plecăm și cu două trofee, nu doar cu satisfacția de a fi făcut impresie artistică excelentă. Băieții noștri, soldații profesioniști și elevii militari, au făcut dovada condiției fizice de invidiat, câștigând locurile I și III la competiția de fotbal desfășurată în cadrul festivalului maritim. 

Concluziile comandantului 
Scriem aceste rânduri în puținul timp ce ne-a mai rămas la Rouen, înainte de a mola legăturile de la cheu și de a porni, în regată, spre Olanda, alături celelalte 45 de nave participante la l’Armada de Rouen 2019. 
Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, a tras concluziile asupra modului în care au decurs lucrurile în cele patru zile de acostare în Normandia: „Au fost câteva zile foarte pline, cu activități complexe, însă cred că echipajul navei-școală «Mircea» s-a descurcat din nou foarte bine și ne-am atins toate obiectivele de reprezentare a României. Întreaga suită de activități a reprezentat pentru noi o imensă satisfacție de a trăi și de a simți românește atât de departe de casă și de a arăta străinilor calitatea culturii și tradițiilor noastre”.

PUBLICITATE
Citeşte şi
După cele 1.800 de mile marine parcurse, în timpul primului marș de instrucție desfășurat în acest an, Nava-Școală „Mircea” va acosta miercuri, 27 ...
După cele 1.800 de mile marine parcurse, în timpul primului marș de instrucție desfășurat în acest an, nava-școală „Mircea” va acosta astăzi în Portul ...
Nava-școală „Mircea” împlinește, la data de 17 mai 2019, opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, perioadă în care a înregistrat ...
Alte ştiri din sectiunea Eveniment
Un fost student palestinian al Universității de Medicină Carol Davila din Capitală a ajuns în atenția SRI, iar procurorii cer ca el să fie declarat indezirabil pentru următorii 10 ...
Persoana înecată în Canalul Dunăre Marea Neagră, în zona localității Castelu. "În urma unui apel primit la 112, am fost solicitati sa intervenim pt gestionarea unei ...
Un bebeluș a fost la un pas de moarte după ce s-a intoxicat cu apa dintr-o fântână contaminată cu nitriți. A fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD pentru ca micutul să ...
Un pescar din Maramureș susține că ar fi prins mai mulți pești Piranha în apele lacului de acumulare Firiza, situat la poalele Munților Gutâi.Maramureșeanul a ...
Accident rutier între două autoturisme, cu patru victime neîncarcerate, conștiente, la intrare în localitatea Topraisar. În aceste momente, se fac cercetări la fața ...
Sentință pentru șoferul beat care a provocat teribilul accident rutier de la Ovidiu, în urma căruia trei persoane - mamă, fiica și bunica și-au pierdut viața ...
La data de 21 iulie a.c., polițiști din cadrul Secției 4 au fost sesizați de o femeie, de 59 de ani, din municipiul Constanța, despre producerea unui ...
Noile aparate drugtest au ajuns la Constanța.Acestea au fost predate în urmă cu puțin timp către Inspectoratul Județean de Poliție Constanța.Aparatele vor fi folosite de către ...
Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, a fost condamnat luni de Tribunalul București la 3 ani și 9 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, în ...
Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina - ITPF Sighetu Marmației cercetează o femeie din județul Suceava pentru complicitate la ...
În multe țări europene, lucrurile s-au schimbat după scandalul emisiilor poluante de la Volkswagen, din 2015. De exemplu, în Milano nu se mai poate circula cu mașini diesel Euro ...
Este coadă pentru înscrieri la Academia de Poliție. Mii de tineri au venit din toată țara încă de la primele ore ale dimineții. Numai cei complet apți din punct de vedere ...
Ministerul român de Externe a emis o nouă atenționare de călătorie pentru Grecia. Astăzi este risc ridicat de producere a unor incendii de vegetație în mai multe zone, din cauza ...
La data de 21 iulie a.c., polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești au fost sesizați de către un bărbat, de 28 de ani, din județul ...
Polițiștii constănțeni fac permanent razii pe șoselele din județul Constanța și mai în stațiunea Mamaia. Chiar și așa încă se mai găsesc șoferi inconștienți care urcă la volan ...
Caz revoltător în Dâmbovița. Un băiețel de doi ani și jumătate a rămas 40 de minute într-o mașină încinsă, după ce bunicul și mama l-au lăsat singur ...
Direcția Rutieră a Poliției Române va coordona, pe parcursul săptămânii 22 – 28 iulie a.c., o nouă acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din ...
Accident rutier între mai multe autoturisme, pe autostrada A2, km 206, cu patru victime, dintre care una este încarcerată.UPDATE - Sunt implicate șase autoturisme. De asemenea ...
Polițiștii constănțeni fac permanent razii pe șoselele din județul Constanța și mai în stațiunea Mamaia. Chiar și așa încă se mai găsesc șoferi inconștienți care urcă la volan ...
Din cauza numărului mare de autovehicule, circulația rutieră pe autostrada A1 Pitești - București și pe Autostrada A2 București - Constanța se desfășoară în ...
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Economie Actual Fun
Tehnologie Arhiva