Presiuni pentru reintroducerea fumatului în baruri. "Este o schilodire a legii antifumat"

1200
8
Presiuni pentru reintroducerea fumatului în baruri.
În România, nicio "minune" nu ține mai mult de trei zile. În ciuda numeroaselor controale efectuate imediat după intrarea în vigoare a legii antifumat, atât clienții, cât și administratorii localurilor și cluburilor și-au dat mâna pentru a fenta regulile.

Pentru a nu se mai chinui să se ascundă de autorități, parlamentarii le pregătesc o "surpriză" românilor, și anume modificarea legii care interzice fumatul în spațiile publice închise.

"Se cere aviz pentru amputarea legii"

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a avertizat pe români cu privire la faptul că în Parlament se urmărește modifica-rea legii antifumat, referindu-se la parla-mentarii PSD drept "membri ai noului Partid Stat Dragnea". Ministrul Sănătății face referire la proiectul de lege care redefinește spațiul public închis și prin care se permite fumatul în spații special amenajate.

"Oarece domni din Parlament au trecut la treabă. În Comisia pentru Drepturile Omului se cere aviz pentru amputarea legii de interdicție a fumatului în spațiile publice închise. Pentru reamintire, Comisia de Sănătate din Senat, condusă și atunci și acum de distinși membri ai noului Partid Stat Dragnea (PSD) - parte dintre domniile lor chiar distinși membri ai breslei medicale - au propus modificări care nu înseamnă altceva decât o schilodire a legii antifumat", a precizat ministrul Vlad Voiculescu.

Senatul a aprobat tacit modificarea legii

Proiectul a fost promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu și de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, însă are susținători de la toate partidele. Ministrul Sănătății atrage atenția asupra faptului că modificarea legii a fost aprobată tacit, iar fumatul ar fi posibil în orice spațiu închis. Vlad Voiculescu face un apel public astfel încât cetățenii să apere actuala formă a legii.

"Ce s-a mai întâmplat între timp? Senatul a aprobat deja tacit modificarea legii așa încât fumatul ar fi posibil, practic, în orice spațiu închis. Camera Deputaților este camera decizională. Nicăieri nu este consacrat în vreo lege sau în Constituție dreptul de a fuma, dar propunerea de modificare a legii tratează fumatul în spațiile publice închise exact așa. Forma actuală a legii antifumat este doar unul dintre punctele care merită și trebuie apărate de întreaga societate, împotriva intereselor industriei tutunului și împotriva intereselor unor anumiți membri ai Parlamentului", a mai afirmat Vlad Voiculescu.

"Nu există argumente pentru a modifica prevederile"

Guvernul României, condus de Dacian Cioloș, s-a exprimat în legătură cu modificarea legii antifumat, punctul de vedere fiind acela că dreptul de a fuma nu este afectat de actualele prevederi.

"Nu poate fi susținută necesitatea unor modificări ale legislației curente care să asigure cadrul legal care să permită crearea unor spații dedicate fumatului, în condițiile în care legislația actuală permite exercitarea comportamentului de a fuma. Dreptul cetățenilor de a-și exercita comportamentul de a fuma nu este afectat de actualele prevederi legale, motiv pentru care nu există argumente pentru a modifica aceste prevederi", este punctul de vedere al Guvernului României.

v v v

Deși proiectul a primit raport de respingere la Comisia de sănătate din Senat, între timp a fost adoptat tacit în forma inițială și a ajuns la Camera Deputaților. Proiectul urmează să primească aviz de la Comisia pentru drepturile omului, iar ulterior un raport din partea Comisiei de sănătate. 

Comentează știrea

Un fumator
29 decembrie 2016
Care este problema?

Care este problema? Cei care nu fumeaza sa nu intre in locurile in care este permis fumatul si sa mearga in cele care nu este permis. Vreau si eu sa merg la o cafea cu prietenii si am aceleasi drepturi ca si nefumatorii.Sa se amenajeze spatii separate pentru ambele categorii si atunci nu va mai fi discriminare intre uniii si altii. Fumatorii ai si ei drepturi asa cum au drepturi minoritatile sexuale, minoritatile nationale, minoritatile religioase, de ce nu ar avea si fumatorii aceleasi drepturi ca toti ceilalti?

Cineva
29 decembrie 2016
Gresit

In aproape toata Europa fumatul in baruri si restaurante este interzis. Mai mult decat atat, in USA daca fumezi in masina personala in care ai propriul tau copil minor risti o amenda de cateva sute de USD drept penalizare....Oare cei care au dat aceste legi cand impun astfel de restrictii sunt nebuni??? Cu siguranta nu...:)

Ganea
29 decembrie 2016
Lasati-va de mers in localuri un an

Daca nu-ti convin masurile luate de marile genii pe care le-ai ales prin vot liber,pai nu te mai duce in baruri sau restaurant. Nu te simti bine acolo,esti restrictionat sa fumezi,lasa-i sa faca consumatie cu altii. Poti bea una mica acasa,mai ieftin ,sa nu te barfeasca lumea ,sa fumezi in alte locuri si nu patesti nimic daca nu te afisezi in carciuma.Pe vremea lui Ceausescu se faceau petreceri si in alte locuri decat carciumile,se poate si acum. Se pot cumpara bauturi si tigari cat vreti,mancare de la magazine si sa faceti distractii in natura,rafa sa platiti adaos commercial cat casa. Poate e cazul ca voi fumatorii sa boicotati toate localurile din tara ,macar un an..Pe bune,nu pierdeti nimic,dimpotriva....

fumator
29 decembrie 2016
in baruri

vrem sa se fumeze in baruri si daca tragi-comedia Colectiv este reala am dori sa se repete in cat mai multe baruri care sunt locuri de golaneala!

Fost fumător
29 decembrie 2016
Pentru Un fumător

E simplu: toate minoritățile pe care le-ai enumerat, în exercitarea drepturilor lor care îi fac minoritari, indiferent că vorbim de limbă, sexualitate sau religie, nu mă afectează pe mine care nu fac parte din acea minoritate. Pe când tu.dacă fumezi lângă mine mă poți îmbolnăvi! Dreptul la fumat nu e stipulat în Constituție pe când dreptul la sănătate, da! Altfel, în calitate de fost fumător ( 20 ani) renunțând la fumat acum 12 ani te sfătuiesc să le lași cât timp nu-i prea târziu! Succes!

Un fumator
30 decembrie 2016
Pentru Fost fumator

In primul rand nimeni nu te poate obliga sa intri intr-un spatiu amenajat pentru fumatori. In felul asta nu te vei imbolnavi. Asta numai daca nu vrei neaparat sa intri in acel spatiu. E uite asa se rezolva treaba , nu intri in spatiul respectiv unde eu fumez iar eu nu intru in spatiul amenajat pentru nefumatori. In felul acesta nu vei sta in apropierea mea care fumez si nu te mai imbolnavesti. Simplu,nu? In orice caz ,ca o paranteza, de cand au dat astia legea antifumat nu am mai intrat in nici un restaurant. Pot face asta si acasa> Articolul 27 din Constitutie daca tot ai pomenit de articolul 34. Sanatate!

Ileana
21 ianuarie 2017
Raspuns pentru domnul fumator

Gresit tovarase!!! Din banii mei si ai nostri vei sta la spital cand tu si prietenii tai va veti imbolnavi de inima sau plamani .... Nu doar din banii tai.Nu avem bani si pentru ca multi se imbolnavesc din vicii.Ai auzit de taxa pe viciu din America? Daca fumezi platesti mai mult la asigurari Si de vrei tutun stai acasa si afuma-ti casa cu prietenii si nu in baruri

Răspuns la: Care este problema?
Adăugat de : Un fumator, 29 decembrie 2016
Care este problema? Cei care nu fumeaza sa nu intre in locurile in care este permis fumatul si sa mearga in cele care nu este permis. Vreau si eu sa...
bengu
12 februarie 2017
Cat platesti tu saracio

Patronii de localuri platesc impozite la stat cat nu plateste tot neamu tau de sarac. Ai impresia ca sustii sistemul sanitar din salariu fraiere. Privatii platesc si pensi si salarii la bugetari, statul in romania e falimentar prietene. Asa ca ce tot vorbesti tu acolo de impozite e caca pipi. Statul roman nu ne lasa sa ne organizam ograda cum vrem noi ne impune. Localurile sunt goale da tu n-ai de unde sa stii asta ca stai in casa asa ai stat toata viata si asa o sa mori ca esti neviciat. Oamenii cu vicii traiesc cu adevarat. Tu o sa fii sclav o viata intreaga munca casa munca casa si la pensie o sa te plangi ca e mica.

Răspuns la: Raspuns pentru domnul fumator
Adăugat de : Ileana, 21 ianuarie 2017
Gresit tovarase!!! Din banii mei si ai nostri vei sta la spital cand tu si prietenii tai va veti imbolnavi de inima sau plamani .... Nu doar din...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Noiembrie 2016
Stire din Social : Schimbare importantă pentru fumători
Pagina a fost generata in 1.1841 secunde