Premieră la Constanța. Comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor, preluată de România

336
Premieră la Constanța. Comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor, preluată de România - fotofondpremieralaconstanta-1579212378.jpg

Articole de la același autor

Moment istoric ieri, în Terminalul de pasageri al Portului Constanța. România a preluat comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor marine. Ceremonia militară a reunit atât reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale din țara noastră, cât și din țările aliate. Comanda va fi exercitată timp de șase luni, în misiuni ce se vor desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană.


Comanda grupării navale Standing NATO Mine Counter Measures Group 2 este asigurată de căpitan-comandorul Valentin Cătălin Vlad, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), din dotarea Forțelor Nabale Române. Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente.


"Misiunea principală a grupării NATO de luptă împotriva minelor, care iată, din acest moment, pentru o perioadă de șase luni, este asumată de Forțele Navale Române, sub comanda Comandamentului NATO, este de a asigura libertatea de navigație în principalele porturi, pe principalele căi de comunicații, în bazinul Mării Mediterane, cât și în Marea Egee, Marmara și, bineînțeles, în Marea Neagră. Este o premieră pentru Forțele Navale Române ca o navă a Forțelor Navale Române să preia comanda și un stat major condus de un ofițer de marină să execute această misiune deosebit de importantă într-o grupare permanentă a NATO, în bazinul Mării Mediterane", a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu.


Potrivit acestuia, lupta împotriva minelor presupune un întreg complex de activități. "Lupta împotriva minelor este un domeniu deosebit de complicat. Este foarte simplu să creezi pericol de mine, este foarte simplu să lansezi mine sau obiecte care ar semăna cu mine, creând astfel pericolul de navigație pe principalele căi de comunicații, dar este foarte complicat și presupune un efort de durată pentru a demina aceste locuri, de a asigura libertatea de navigație pe căile de comunicare. Este un efort de lungă durată, este un efort care presupune un întreg complex de activități, de la identificare, clasificare și neutralizare a minelor", a spus șeful Statului Major al Forțelor Navale.


Misiune în Marea Neagră
Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).


SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice.
O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanța, în perioada 13 - 20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc "Akcay" (M 270) și a dragorului de mine bulgăresc "Priboy" (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfășura, împreună cu puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu", activități de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră și Marea Mediterană, conform Statului Major al Forțelor Navale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.069 secunde