Povești nespuse din trupele comando. "Mă țineam de parașută doar cu mâinile. Nu aș mai repeta niciodată"

2401
Se spune că armata formează oameni și modelează caractere, iar oricine a terminat stagiul militar poate confirma acest lucru. Lipsa de experiență, entuziasmul vârstei fragede și inconștiența nu fac casă bună și se pot dovedi a fi fatale atunci când vorbim despre militari aflați la începutul carierei. Tocmai pentru ca riscurile acestei meserii să fie cât mai bine conștientizate, șeful Unității Forțelor Navale Speciale din cadrul Centrului de Scafandri a povestit o întâmplare care putea să-i schimbe definitiv destinul și să-l transforme dintr-un militar de succes într-unul… decedat.

Căpitan comandorul Adrian Lupașcu este exemplul viu că oricine are ambiție și pasiune față de această meserie, poate depăși orice fel de barieră. Cu zeci de misiuni realizate, și după ce a terminat unul dintre cele mai dificile cursuri comando din lume, Adrian Lupașcu este unul dintre motivele de mândrie ale Centrului de Scafandri din Constanța. Însă chiar și cei mai de succes oameni pot greși, iar o singură greșeală poate fi fatală atunci când lucrezi în Armata Română.

Pentru a conștientiza tinerii militari asupra riscurilor acestei meserii, Adrian Lupașcu a fost de acord să povestească reporterului Cuget Liber o întâmplare în care viața i-a fost pusă în pericol dintr-o greșeală personală. Se afla la început de drum, iar entuziasmul și inconștiența au fost o combinație nefericită pentru acesta.

"Îmi aduc aminte primul salt cu parașuta pe mare, procedura specifica ca la impactul cu apa să ieși din sistemul de fixare și să iei măsuri pentru asigurarea flotabilității proprii. Inconștiența vârstei m-a împins ca la 50 metri în aer deasupra apei, eu să fiu ieșit complet din chingi și sistemul de fixare al parașutei pe corp, și să mă mențin doar în mâini de parașută. Nu aș mai repeta niciodată la vârsta mea asta și impun subordonaților acest lucru, odată cu maturizarea și implementarea anumitor reguli de siguranță pe baza identificării riscurilor", a declarat pentru "Cuget Liber", căpitan comandorul Adrian Lupașcu, comandatul Unității Forțelor Navale Speciale din cadrul Centrului de Scafandri.

Centrul de Scafandri este unica instituție abilitată în brevetarea scafandrilor profesioniști, iar testele pe care candidații le susțin aici sunt recunoscute ca fiind cele mai dure din întreaga țară. Totuși, în condițiile în care viitorii scafandri sunt testați până la limită, comandantul Forțelor Speciale dă asigurări că nu a fost înregistrat niciun accident în care candidații să-și piardă viață, în cel mai rău caz aceștia alegându-se cu o entorsă.

"Pentru a nu speria cititorii dumneavoastră, pot să afirm cu toată responsabilitatea că în ultimii 4 ani, în condițiile în care volumul de participare la antrenamente, exerciții și misiuni cu grad ridicat de risc a crescut exponential comparativ cu anii trecuți, nu a fost înregistrat niciun accident de muncă ce să implice o cauzalitate mai mare decât o simplă entorsă, în cel mai rău caz", a mai adăugat Adrian Lupașcu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2129 secunde