Povestea militarului-erou care a ajutat la dezvoltarea Constanței. "Au fost scene teribile ca-n filmele de groază"

1104
2

Articole de la același autor

A fost decorat cu nenumărate medalii pentru fapte de eroism și a contribuit la dezvoltarea orașului Constanța. Povestea contraamiralului de flotilă în retragere Alexandru Doru Ionescu, deși pare una desprinsă din cele mai palpitante filme de acțiune, este una cât se poate de adevărată.

S-a născut la data de 29 noiembrie 1921, fiind fiu de ofițer de carieră. Tatăl său a fost rănit de trei ori pe câmpurile de luptă ale Războiului de Reîntregire a Neamului, iar Alexandru Doru Ionescu avea să moștenească faptele de vitejie transmise în familie. A îmbrăcat pentru prima dată uniforma militară la vârsta de 11 ani și, în timpul liceului militar, s-a îndrăgostit iremediabil de Marină, după o vizită la o tabără de vară la malul mării. După ce a terminat studiile la Liceul Militar "Mihai Viteazu", în perioada 1932-1940, Alexandru Doru Ionescu a urmat Școala Navală, fiind printre cei mai buni la carte. A devenit aspirant la data de 10 mai 1942.

"Ambarcat pentru practică pe distrugătorul Ferdinand. 23 iunie 1941, 8 atacuri ale avioanelor sovietice asupra portului. Atacurile continuă zilnic. Pe 24 iunie, distrugătorul se dispersează în mare de unde trage asupra avioanelor inamice. Și tot așa în următoarele trei luni. Ai noștri trăgeau cu tunurile AA până se înroșeau țevile, dar câteodată bombardierele inamice nu binevoiau să cadă", notează elevul Doru Ionescu, ochitor la tun, în jurnalul său de campanie.

Alexandru Doru Ionescu a participat la război, îndeplinind funcțiile de comandant secția "Rareș" în cadrul Grupării Artilerie de Coastă, ajutor al ofițerului cu navigația și ofițer cu transmisiunile pe distrugătorul "Regele Ferdinand" (1942‐1943), adjutant al comandantului Escadrei de Distrugătoare pe distrugătorul "Regina Maria", până la 10 mai 1944 când a fost numit comandant militar al remorcherului dragor "Mureș".               

"Un episod extraordinar. În mai 1944. Se evacuau pe calea mării trupele din Crimeea. Convoiul în drum spre Constanța este atacat de aviația sovietică. Cargoul "Alba Iulia" este avariat mortal. Oamenii sar în apa rece. De la distrugătorul "Regina Maria", care era în escortă, se trimite o echipă de marinari din care a făcut parte și aspirantul Ionescu. Au reușit să salveze nava și să o aducă în port. Scene teribile ca în filmele de groază", mai notează Doru Ionescu în jurnalul de bord.  

La data de 3 septembrie 1944 a fost luat prizonier de sovietici, iar doi ani mai târziu este eliberat și face Școala de Aplicație și Academia de Comandă și Stat Major. Alexandru Doru Ionescu este trecut în rezervă din cauza "originii sociale nesănătoase, burghezo-moșierească". După câțiva ani părăsește Armata, dar rămâne aproape de Marină, lucrând ca inginer topohidrograf la construcția Canalului Dunăre – Marea Neagră și va ajuta la dezvoltarea orașului Constanța.

Alexandru Doru Ionescu a fost decorat cu medalia "Bărbăție și Credință", Ordinul "Coroana României", Ordinul "Steaua României", "Crucea de Fier" germană, medalia "Eliberarea de sub jugul fascist" și medalia sovietică "Victoria asupra Germaniei în marele război pentru apărarea patriei". Alexandru Doru Ionescu, contraamiralul de flotilă în rezervă, a decedat, anul trecut, la vârsta de 96 de ani. Informațiile din acest articol ne-au fost puse la dispoziție prin amabilitatea Clubului Amiralilor. 

Comentează știrea

Liviu Chilian
22 februarie 2018
Propaganda, publicitate patologică pt militaratzii satanizati!

De ce? De ce merdialqaedanii Rromarlani fac propaganda, publicitate desantata, tzicnita, patologica pt militaratzii satanizati; deveniti dusmani de moarte ai Viitorului Copiilor Romani in acest timp de decadența apocaliptica a...elitampitilor, condukatorilor majorității tarilor? --- Un American a scris cea mai documentată carte despre fosta Romanie in al doilea resbel - Third Axis, Fourth Allied". Pe frontul de est, militaratzii din fosta Romanie in frunte cu maresarlatanul Antonevski au trimis la moarte inutilă, 775.000 de țărani Romani. Aventura lor psihopata a sfarsit in Ocupatia Sovietică, Zsido-bolsevizarea, Genocidul intelectualilor si burghezo-mosierimii si JEFUIREA poporului Roman, intre 1944-1964, de 50 miliarde dolari in moneda 1990. Dupa TRADAREA lui Mihai Viteza si a militaratzilor, alte 250.000 de Romani au fost nenorociti in Vest. Acesta e adevarul! Aceasta e realitatea! In al doilea resbel, fosta Romanie a fost a patra tara in nr soldaților pierduti, dupa Rusia, Germania si Japonia. Dar, ca un blestem perpetuu al nenorocirii, suferintei si umilirii, fostii Romani au fost singurul popor CONDAMNAT sa plateasca reparatii de razboi! Gândiți la ce ni se intampla si dupa 1990. Organizatia Arhicriminal CIA a publikat un raport - din 1990, Burghezia Rosie KkpIUDAlista a scos din bantustan, 400 miliarde $. Cifra pare exagerată. Dar posibila! Nefiind de'ajuns, de cand Amerikknarii au OCUPAT bantustanul, se guitza asurzitor despre creșterea cosmică a cheltuielilor militarate. In tot acest timp, educatia in Rromarlania e, literal, RETORICA. Salariul unui profesor e in jur de 450$ lunar. --- Blestemul militaratzilor Rromarlani pare insurmontabil! In Decembrie'nsangerat, au trădat si distrus socialismul, dupa ce l'au ajutat timp de 24 de ani pe Gagautzul Ciuruit sa distrugă Democratia Populara. Paraziții prin antiexcelenta PROFITA si de binefuckerile kkpIUDAlismului - vezi pensiile de lux si tunurile financiare date unui bobor năuc!

Liviu Chilian
22 februarie 2018
Ziua Infamă 6 Decembrie 2005 si blestemul

Mihai Răzvan Maghareanu("Ungureanu"). Zsidanoid Satanic! Dusman de moarte al Romanilor. SSist-gauleiter basitlerist. Agent Israhatzelean. A semnat Ocuparea de Facto a fostei Romanii de catre Amerikknari. I s'a comunicat criminalului ca a fost AFURISIT de Romani Adevărati. Nu a crezut, lighioana apocaliptica, pana cand blestemul l'a ajuns! Acum, lupta pt antiviata lui de porcdecaine rabiat! Aviz amatorilor! Dumnezeu nu bate cu paru'! Il urmărim pe smintitul fudul-pretențios (ma)Ciuca! Nu stie ce'l asteapta. Va simti pe pielea lui de...schwinehund. Curand!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1546 secunde