Polițiștii mai au de așteptat pentru concediul de paternitate!

204
Polițiștii mai au de așteptat pentru concediul de paternitate! - concediupaternitatesursamasandpa-1584290613.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii proaspăt tătici nu mai au dreptul, de la începutul acestui an, la concediul de paternitate, pentru a putea fi alături de copiii lor în primele zile de viață. Deși vidul legislativ a fost semnalat, în repetate rânduri, de sindicaliști, guvernanții au dat asigurări că vor lua măsuri, dar până în prezent situația nu s-a schimbat. Problema a fost sesizată în ianuarie, dar în două luni și jumătate nu s-a găsit nicio soluție, atrag atenția sindicaliștii.

Legislația din țara noastră le dă și tăticilor dreptul de a-și luat liber de la muncă, pentru câteva zile, când li se nasc copiii. Sunt exceptați, însă, cei asigurați prin Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (Casa OPSNAJ). În cazul lor, începând din 2017, an de an s-a dat o ordonanță care le dădea dreptul polițiștilor să intre într-un concediu de paternitate, de cinci zile, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. La începutul acestui an, OUG 1/2020 nu a mai cuprins nicio prevedere care să soluționeze această situație.

Aspectul a fost semnalat de Sindicatul ROPOL Constanța către Ministerul Afacerilor de Interne. "În răspunsul referitor la concediul paternal, ni s-a transmis că au în atenție două variante: modificarea legii privind concediul paternal, astfel încât să fie și polițiștii incluși pentru a beneficia de acest drept, fără a mai fi nevoie de reglementare specială anuală. În a doua variantă, au în atenție reglementarea specială pentru acest an, care să permită să se beneficieze de acest tip de concediu, până când legea inițială va fi modificată", a afirmat Steluța Valentina Matea, reprezentant Sindicatul ROPOL. În schimb, pentru polițiștii care s-au aflat în concediu paternal în perioada 1 – 9 ianuarie – când încă nu se știa că ordonanța pentru 2020 nu le prelungește dreptul la aceste zile libere! – nu s-a găsit o soluție. Potrivit sindicaliștilor, aceștia au solicitat, ulterior, pentru perioada respectivă, zile libere, concediu de odihnă sau concediu fără plată. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5357 secunde