Polițiștii locali au primit interzis la amenzi în trafic. "Încălcau legea, li s-a spus de multe ori"

6906
8
Polițiștii locali au primit interzis la amenzi în trafic.

Articole de la același autor

Poliția Locală își pierde din atribuțiile rutiere, ca urmare a publicării unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România în Monitorul Oficial. 


Astfel, doar polițiștii rutieri vor avea competența de a amenda șoferi în trafic și de a le cere acestora documente privind încredințarea autoturismului. Decizia a venit după demersul Avocatului Poporului, care a cerut Înaltei Curți lămuriri cu privire la această speță. 


În ultimii ani, la nivelul întregii țări, mai mulți șoferi au avut câștig de cauză după ce instanțele au desființat procesele verbale de contravenție făcute de polițiștii locali. În același timp, au fost și decizii care au dat câștig de cauză Poliției Locale, în cadrul acelorași spețe, astfel că era necesară o decizie în acest sens care să lămurească lucrurile. 


Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România nu a întârziat să apară, fiind dată în luna iunie a acestui an și publicată în Monitorul Oficial, în urmă cu două zile. 


"Respectăm decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România. Nu mai avem competența de a solicita datele proprietarului sau destinatarului vehiculului și nici în ceea ce privește comunicarea identității persoanei care a condus vehiculul pe drumurile publice. Noi acționăm în echipe mixte cu colegii de la Biroul Rutier Municipal. Aș mai preciza că nici înainte de publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Poliția Locală Constanța nu aplica sancțiuni, agenții acționând conform prevederilor unor alte acte normative aflate în vigoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța. 


Astfel, potrivit Deciziei ÎCCJ nr. 11/2017, polițiștii locali nu au voie să dea amenzi și nici să ceară comunicarea identității persoanei căreia proprietarul i-a încredințat autoturismul. 


"Doar agentul constatator din cadrul Poliției Rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate", scrie în decizia ÎCCJ, potrivit avocatnet.ro. 


O astfel de decizie nici nu trebuia dată, sunt de părere unii polițiști, care cred că simpla respectare a legii ar fi rezolvat de mult timp problemele și incertitudinile legate de această speță. 


"Nu trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial nimic, pentru că polițiștii locali trebuiau doar să respecte legea. Ei încălcau legea, pur și simplu, pentru că oricum fac ce vor, deși li s-a spus de atâtea ori. S-a și văzut în instanță, când procesele lor verbale au fost declarate nule, pentru că nu au calitate de polițist rutier. Șoferii găsesc mesaje în geamuri din partea lor că au încălcat prevederi ale Codului Rutier, dar ei nu au competență. Mai este ceva normal în țara asta?", ne-a precizat Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

mr. Anaconda
22 septembrie 2017
politia locala?

" Ei încălcau legea, pur și simplu, pentru că oricum fac ce vor, deși li s-a spus de atâtea ori. S-a și văzut în instanță, când procesele lor verbale au fost declarate nule, pentru că nu au calitate de polițist rutier." - Oare ce masuri au luat sefii?

Avocat
22 septembrie 2017
Dezinformare

Decizia ICCJ face referire strict la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din OUG 195/202.

o
22 septembrie 2017
pla

Sa li se schimbe denumirea si sa nu mai foloseasca aceleasi uniforme ca si Politia Rutiera. As propune sa revina la denumirea de Gardieni Publici si cu alte uniforme si treaba e rezolvata.

@o
22 septembrie 2017
Corect,denumirea de Gardieni Publici

Cu toate ca eu le-as spune Sergenti de strada ca asa se numeau inainte de razboi.Sergentii de strada aveau rolul lor.Era ordine,era curatenie pe strada,nu distrugea nimeni mobilierul stradal.Strada trebuie pazita.Punct.In parcuri exista cel putin un Sergent de strada,fie noapte fie zi.Hai sictir Fagadau cu "politistii" tai ! Niste putori.Schimbati-le uniforma ca ne face de ras politia nationala.

Răspuns la: pla
Adăugat de : o, 22 septembrie 2017
Sa li se schimbe denumirea si sa nu mai foloseasca aceleasi uniforme ca si Politia Rutiera. As propune sa revina la denumirea de Gardieni Publici...
petre bogdan
22 septembrie 2017
politia locala

As fi foarte multumit sa se desfiinteze pentru ca ei sunt niste salbatici care au primit puterea si acum fac abuzuri.Mai precis politia romana au inceput sa nu mai fie respectati din cauza celor de la locala.Nu inteleg de ce poarta uniforma identica cu cea a unui politai.SALBATICII trebuie sa stea doar sa dirijeze circulatia si sa faca patrule cu politia romana

nelu
22 septembrie 2017
Poliția Locală = Paznicii din parcuri

Ce pretenții să ai de la "Locali" când ei sunt fostii paznici din parcuri???

Vasile
22 septembrie 2017
Articol

Cel mai bine sa li se interzică sa poarte uniforma și însemne asemănătoare politiei romane (rutiere)

Constantean
23 septembrie 2017
Limbaj

Doamna Chirita folosesti anymite sintagme la adresa politistilor locali nedemne de un purtator de cuvant,politistii locali neavand calitatea de agenti ci doar de functionari ai primariei si termenul de colegi cu politistii rutieri acesta fiind doar un vis al dumneavoastra!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9414 secunde