Polițiștii de frontieră, la ora bilanțului. "Au fost constatate sute de fapte ilegale"

270
Polițiștii de frontieră, la ora bilanțului.

Articole de la același autor

Sediul Gărzii de Coastă a găzduit, astăzi, ședința de evaluare a activității instituției, în prezența chestorului de poliție Adrian POPESCU, adjunct al inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, a prefectului județului Constanța George Sergiu Niculescu și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Laurențiu-Cristian Cicu, a prezentat invitaților principalele realizări ale polițiștilor de frontieră constănțeni și tulceni în anul 2019.

"Anul 2019 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuțiilor conferite de legislația națională în vigoare, atât în ceea ce privește optimizarea supravegherii și controlului la frontieră, cât și combaterea eficientă a infracționalității transfrontaliere", a anunțat comisarul șef Laurențiu Cicu.

Valori de trafic

În anul 2019, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 4.429.700 persoane, din care 3.288.920 cetățeni U.E. și 1.140.780 cetățeni non-UE și 1.202.155 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat acțiuni de constatare și cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracțional în zona de competență. Astfel, în anul 2019, au fost constatate 703 infracțiuni și au fost aplicate 1.138 contravenții cu o valoare de 1.007.130 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 23.964.045 lei.

Combaterea migrației ilegale și a traficului de migranți

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acționat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuții în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraționiste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu ședere ilegală și a celor care au făcut obiectul traficului de migranți.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la granița cu Bulgaria, cât și la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate 20 de cazuri de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat în scop de migrație, în care au fost implicate 40 de persoane.

În ceea ce privește facilitatorii, dacă în anii precedenți cetățenii bulgari și turci erau principalii implicați în călăuzirea migranților, în acest an au fost identificate persoane care provin din state cu potențial migrator, rezidente în țări din Europa Occidentală, majoritatea la prima intrare în țară, care s-au deplasat în Turcia, Grecia sau Bulgaria de unde au preluat migranți de aceeași origine și au încercat să-i transporte spre țările de destinație.

În baza acordurilor bilaterale încheiate între România și Bulgaria, toate persoanele traficate au fost predate autorităților bulgare, nefiind înregistrate solicitări de azil.

La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni.

"Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor în anii precedenți, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autoritățile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România", precizează reprezentanții Gărzii de Coastă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6683 secunde