Polițiștii au găsit soluția pentru căruțele din Constanța: "Confiscăm calul!"

3018
6
În ciuda numeroaselor sancțiuni contravenționale pe care le primesc săptămânal, căruțașii continuă să-i exaspereze pe șoferii aflați în trafic, dar și pe polițiști. Confiscarea căruțelor a devenit imposibiliă după o hotărâre luată în acest sens de Curtea Constituțională, în anul 2007. În prezent au fost depuse mai multe propuneri pentru ca atelajele hipo să poată fi confiscate. O propunere inedită vizează până și confiscarea calului, pentru ca problema să fie într-un sfârșit rezolvată. Nu în ultimul rând, o soluție ar fi adoptarea unei hotărâri de CL, însă nimeni nu pare dispus să aibă o asemenea inițiativă. 


"Nu există posibilitatea confiscării"
Indiferent de câte amenzi primesc și uneori nu le plătesc, căruțașii știu că articolul de neconstituționalitate adoptat în anul 2007 împiedică autoritățile să intervină cu adevărat. 


"Nu există posibilitatea confiscării. Ea a fost prevăzută inițial în Codul Rutier, în OUG 195, dar CCR a considerat că această măsură nu este constituțională și este afectat dreptul de proprietate, astfel că nu se poate dispune în prezent această măsură. Singura măsură pe care o putem lua, prevăzută de legislația în vigoare, este sancțiunea contravențională. Când se va modifica legislația și va fi prevăzută și o altă măsură complementară, cum ar fi ridicarea vehiculului, confiscarea vehiculului sau animalului și așa mai departe, atunci ne vom conforma. Deocamdată, acestea sunt instrumen-tele pe care le avem la dispoziție și cu asta lucrăm", a declarat pentru "Cuget Liber", Dan Baltag, șeful Serviciului Siguranță Rutieră din cadrul Poliției Locale Constanța.


Căruțașii primesc amenzi și… recomandări
În lipsa legii care să le permită și alte măsuri pe lângă simpla sancțiune contravențională, polițiștii sunt legați de mâini. Spre exemplu, un căruțaș a fost amendat în urmă cu două săptămâni și a plecat liniștit, nu înainte de a le adresa câteva injurii polițiștilor locali. După o săptămână, a provocat un accident într-un sens giratoriu din municipiul Constanța și a fost din nou… amendat.


"Ultima dată, colegii mei au identificat un astfel de vehicul, cu tracțiune animală, pe Strada Soveja, la intersecția cu strada Zmeurei și au acordat sancțiune contravențională, după care i-au recomandat conducătorului atela-jului hipo să părăsească municipiul Constanța și să meargă pe drumurile pe care le este permis accesul și circulația. Că se întâmplă sau nu acest lucru, nu avem de unde să știm. Dacă îl găsim în trafic, îl sancționăm din nou și tot așa", a mai adăugat Dan Baltag. 


Ce soluții există?
O hotărâre de Consiliu Local Municipal ar fi cea mai scurtă rezolvare către această problemă. Însă, deși are dreptul la un rol legislativ, municipalitatea preferă să stea pasivă la diferitele probleme sesizate atât de cetățeni, cât și de autorități. O altă propunere, cel puțin interesantă, pare a fi cea a confiscării calului, întrucât animalul nu este cuprins în neconstituționalitate.


"Propuneri la Direcția Rutieră pentru a putea fi confiscate căruțele. Se fac demersuri până și de confiscare a calului. În articolul de neconstituționalitate nu este prevăzută confiscarea calului. Deocamdată nu putem opta pentru o astfel de variantă, pentru că nu avem temeiul legal explicit. Măsurile de confiscare a căruțelor au fost puse în discuție și atunci când calești de agrement au fost depistate pe traseu, fără a avea autorizație. Există prevederea ca bunurile folosite la săvârșirea contra-vențiilor în materia neautorizării unor acte de comerț sau servicii, se confiscă. Și aici s-a creat un conflict între articolul din Legea 12 și neconstituționalitatea pronunțată", au declarat polițiștii constănțeni. 


Comentează știrea

dobre
11 octombrie 2016
caruta si asfaltul

Articolul trebuie sa mearga pana la trantorii din parlament , sa ii intrebati daca pe langa mariri si sporuri la pensii au timp sa-si bata capul si cu un lucru marunt : caruta pe asfalt !

maz are
11 octombrie 2016
legislatie

buruiana trebuie smulsa de la radacina. exista prevederi care interzic cresterea animalelor pe teritoriul municipiului. trebuie doar aplicate.

calu"
11 octombrie 2016
:-))

Si ce ii dati sa manance ? :-))

sistem
11 octombrie 2016
soferie

avem prea multi soferi bolnavi de nervi; soferii amendati sa nu mai aibe voie sa conteste in instanta amenda.

DODO
11 octombrie 2016
risu-plinsu

Nu odata am vazut carute pe AUTOSTRADA ! voi realizati ce inseamna asta ? plus turme de oi Cine monitorizeaza ( sau ar trebui ) traficul si de ce nu se intervine promt ? vor actiona dupa ce vor muri oameni ? am inteles ca exista camere pe tot traseul sau nu are cine sa beleasca ochii in ele, cine este PLATIT pentru asta si cu cit ?

DODO
11 octombrie 2016
eroare !

trebuie confiscati proprietarii lor

Pagina a fost generata in 1.5134 secunde