PLECAȚI ÎN VACANȚĂ? MAE a emis o nouă listă cu țările unde se cere vaccinarea antipoliomielită

188
PLECAȚI ÎN VACANȚĂ? MAE a emis o nouă listă cu țările unde se cere vaccinarea antipoliomielită - istock000042855084small-1544602554.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății a decis prelungirea cu încă trei luni a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivate din vaccin (supravegherea circulației de enterovirusuri și prevenirea apariției cazurilor de paralizie acută flască), actualizând lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită - Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee și Somalia.

Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului.

Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective care solicită viza pentru România li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre Republica Democratică Congo, Kenya și Niger, precizează sursa citată.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în subregiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate (spre direcția sud - sud-est): Republica Central Africană, Etiopia, Camerun, Sudanul de Sud și Djibouti.

"OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc și se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipolio", se arată în comunicatul MAE.

Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: www.cnscbt.ro/index.php/polio, www.who.int/ihr/9789241596664/en, www.mae.ro, www.consularprotection.eu și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața!". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9274 secunde