Permisul auto, după patru probe practice. Polițiștii sunt sceptici: "Nu acolo e problema. Ei conduc bine, dar nu au educație"

de Cosmin ZAPOROJAN Vineri, 17 Iunie 2016 2142
Examenul pentru obținerea permisului auto ar putea suferi modificări importante. Un parlamentar de Constanța dorește ca viitorii șoferi  să-și poată obține permisul de conducere după susținerea a patru probe de examinare, una teoretică și trei practice. În acest sens, a fost inițiat un proiect de lege care prevede că pentru a lua permisul trebuie susținute o probă teoretică, probă de condus în poligon, probă practică pe traseu și probă practică pe timp de noapte. Inițiatorul dorește ca prin aceste modificări să diminueze numărul accidentelor rutiere grave cauzate de lipsa abilităților practice ale proaspeților șoferi. De partea cealaltă, școlile de șoferi spun că proiectul de lege nu schimbă în mare modalitatea de examinare a cursanților.


Deputatul PSD Florin Gheorghe a inițiat un proiect de lege prin care intenționează să modifice felul în care se poate obține permisul auto, prin introducerea a două probe suplimentare: condus în poligon și traseu pe timp de noapte. „Examenul pentru obținerea permisului de conducere constă în susținerea unei probe teoretice de verificarea cunoștințelor și a trei probe practice pentru verificarea aptitudinilor și a comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat”, potrivit proiectului de lege, depus la Camera Deputaților.


„Am propus ca probele de examinare pentru obținerea permisului să fie 4 și nu 2 cum sunt în prezent. Astfel, pentru a obține permisul de conducere, vor fi obligatorii atât proba teoretică, cât și trei pro-be practice: proba de condus în poligon, proba practică de traseu în localitate și proba practică pe timp de noapte. Am toată încrederea că și colegii parlamen-tari vor conștientiza faptul că o asemenea modificare legislativă este un imperativ și că trebuie să o adoptăm cât mai curând” a precizat deputatul Florin Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă.


Inițiatorul își justifică demersul prin nevoia reducerii numărului de accidente de circulație datorat slabei pregătiri a șoferilor, fapt survenit din cauza relaxării condițiilor de obținere a permisului auto.


„În ultimii 26 de ani condițiile și moda-litățile de instruire și de examinare a noilor conducători de autovehicule s-au relaxat atât de mult, încât nu m-ar mira ca, din populism, să auzim că s-a re-nunțat definitiv la examinare, iar permisul se obține mai ușor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS”, a afir-mat Florin Gheorghe.


Proiectul, simplă vorbărie


Școlile de șoferi sunt sceptice însă în legătură cu schimbările care ar surveni în evaluarea viitorilor conducători auto. Instructorii auto spun că problemele de pe șosele nu au nicio legătură cu moda-litatea în care sunt examinați cursanții, ba din contră. „Noi îi învățăm în cele șase săptămâni cât durează școala de șoferi și legislație, și să conducă, dar după ce își iau permisul, la o săptămână, nu mai țin cont de nimic. Se cred cei mai buni”, ne-a declarat Niculae Dicu, patronul școlii de șoferi DIA Auto.


Acesta precizează că propunerea legislativă nu aduce, practic, nimic nou. „La fel se dau examenele și în ziua de astăzi. În proba practică, ei pot conduce și în poligon, și pe traseu, și ziua și noap-tea, e la latitudinea examinatorului. Deci, e simplă vorbărie, fiindcă nu aduce nimic nou. Dacă ar vrea să facă un bine domnul parlamentar, atunci ar trebui să le dea voie să susțină examen de permis de conducere pentru categoriile C și E și tinerilor de 18 ani. De patru ani, nu au voie decât de la 21 de ani să obțină per-mis pentru aceste categorii, ceea ce e foarte rău. Ne pleacă tinerii din țară fiindcă nu le dăm ocazia să își găsească un loc de muncă aici, pe microbuze, mașini mai mari, orice, numai să muncească”, a mai adăugat Niculae Dicu. 


Se cred așii volanului


Șeful Poliției Rutiere Constanța spune că cele mai multe accidente sunt produse exact de acei tineri care la examinare au cele mai bune rezultate, care au abilități de conducător auto. Ei se cred stăpâni pe volan, cred că șofatul nu mai are taine pentru ei și atunci se hazardează. „În fiecare dimineață când mergeam la muncă, luam sinteza accidentelor și întotdeauna verificam vechimea la volan a celor implicați. Pentru cei care aveau până într-un an vechime, verificam fișa să văd cum s-au comportat la examen. Din păcate, majoritatea celor implicați în accidente, care aveau vechime până într-un an, erau cei care, la examen, conduceau foarte bine. Există și o explicație. În primul rând erau tineri, erau foarte în-crezători în ei, după două săptămâni de condus li se părea că volanul nu mai are niciun secret pentru ei. Este o corelație directă între vârstă și viteză. Totul ține de educație, vârstă și există și factori precum drumuri”, a declarat comisar șef Constantin Dancu, comandantul Poliției Rutiere Constanța. 


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei