Pericol de radiații? Cum este afectată România de explozia rachetei rusești cu propulsie nucleară

783
Pericol de radiații? Cum este afectată România de explozia rachetei rusești cu propulsie nucleară - signradiationdangerstuffwifiperi-1565764343.jpg
O rachetă cu propulsie nucleară a explodat, joi, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk. Explozia a degajat în atmosferă particule radioactive.


 Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare (CNCAN), Rodin Traicu, a afirmat că nivelul radiațiilor din România, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară, în Rusia, este încă în limite normale.

"Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli pe metru cub și de alarmare de 200 becquereli pe metru cub, nu au depășit 5 becquereli (n.r. – unitate de măsură pentru radioactivitate) pe metru cub, la Constanța având, de exemplu 2 becquereli pe metru cub, iar în București 4,5 becquereli pe metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț și Babele, adică pe tot teritoriul României", a declarat Rodin Traicu la Digi24.


Traicu mai spune că CNCAN face "analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variație a radioactivității atât în aerosoli cât și în depuneri fixate și în apă precum și a radiațiilor gamma".

"Noi rămânem în alertă până când toate informațiile culese atât la nivel europen cu partenerii noștri de la ceilalți regulatori din țările limitrofe dar și din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivității mediului la nivel european sau în vreo țară limitrofă României", a concluzionat Rodin Traicu, scrie romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.079 secunde