Pe cine ar trebui să fie supărați maiștrii militari și subofițerii pentru nedreptățile salariale?

30501
27
Pe cine ar trebui să fie supărați maiștrii militari și subofițerii pentru nedreptățile salariale? - 1-1497859816.jpg
Creșterile salariale la soldați și gradații profesioniști, odată cu alinierea acestei categorii la salariul minim pe economie de 1.450 lei/lună, au stârnit un adevărat val de nemulțumire și indignare în eșalonul militar imediat superior – categoria maiștrilor militari și subofițerilor. Asta deoarece săptămâna trecută, când s-au plătit salariile, maiștrii militari și subofițerii au constatat că SGP-iștii au încasat salarii mai mari decât ei, deși aceștia le sunt inferiori ierarhic.


Cum era și normal, nemulțumirile oamenilor s-au îndreptat spre ligile și asociațiile militare reprezentative, mai ales că, în cazul soldaților și gradaților profesioniști, artizanul creșterilor salariale a fost Liga Militarilor Profesioniști. Întrebarea legitimă a fost: "Ai noștri de ce nu au făcut nimic pentru drepturile noastre?" Întrebare la care Liga Maiștrilor Militari de Marină încearcă să răspundă printr-un comunicat de presă, postat pe propria pagină de facebook. 


Deși ne-am fi așteptat ca reprezentanții acestei ligi să le spună maiștrilor militari ce eforturi și acțiuni au întreprins pentru a le apăra drepturile, aceștia au preferat să meargă pe principiul "să moară și capra vecinului", exprimându-și mai degrabă nemulțumirea față de creșterile salariale ale SGP. Mai exact, decât să le dea și lor și nouă salarii mai mari, mai bine să nu dea la nimeni.


"Creșterea salariului minim pe economie la suma de 1450/lună și aplicarea prioritară a acestei măsuri în cazul militarilor profesioniști, poate fi considerată ca o măsură socială foarte bună pentru acest segment de personal militar. Efectul produs însă asupra următoarelor două categorii socio-profesionale aflate în structura piramidală a armatei, și anume: corpul maiștrilor militari și corpul subofițerilor, s-a dovedit a fi total nemulțumitor, stare de fapt explicit și corect motivată de către toți membrii asociați ai ligii aflați în asemenea situație. 


Luând act de nemulțumirile provocate prin aplicarea începând cu data de 1 iunie a.c. a cerințelor O.U.G.9/2017, Consiliul Director al Ligii Maiștrilor Militari de Marină comunică următoarele:


1. Consideră că un lucru, o faptă bună sau orice ar fi acea acțiune gândită și făcută să vină în sprijinul cuiva nu trebuie să provoace nemulțumiri altuia, mai ales atunci când atât beneficiarul cât și nemulțumitul își desfășoară activitatea într-o structură a Armatei Române. O.U.G. 9/2017 însă, ale cărei cerințe au fost transpuse în practică începând cu luna iunie, a făcut ca solda unui militar profesionist să o depășească serios pe cea a unui maistru militar sau subofițer, caz unic în armatele lumii moderne! Opinia noastră este că nu se ține cont de cunoscuta și bine stabilită prin legi și regulamente relație financiară existentă între militari, în ecuația acesteea operând gradul militar, studiile, funcția, vechimea.


2. Constatăm că factorii decidenți de la conducerea Armatei Române, deși merită aprecieri pentru efortul depus în a pune în practică un lucru ce se impunea, au făcut acest lucru fără a anticipa efectul negativ ce-l poate produce asupra motivației profesionale a altor segmente profesionale, care, pe bună dreptate, se consideră nedreptățite.


3. Este drept, ajungerea și raportarea veniturilor militarilor profesioniști la noua valoare a salariului minim pe economie se impunea, însă a lăsa așa cum sunt începând cu 1 iunie soldele segmentelor profesionale imediat următoare, urmând ca asupra acestora să acționeze abia de la 1 ianuarie 2018 efectul grilei de salarizare precizat de către Legea salarizării unice, credem că nu este soluția cea mai potrivită.


4. Considerăm ca total nefondate, ba unele chiar răuvoitoare, comentariile și afirmațiile lansate la adresa L.M.M.M. în special în spațiul virtual, autorii, afectați probabil de această lipsă de socotință în aplicarea prematură a O.U.G 9/2017, aducând acuzații lipsite de orice fundament real acestei asociații socio-profesionale.


În speranța că se va găsi cât mai repede acea cale a înțelegerii, reușindu-se astfel să se elimine această atât de nedorită stare de fapt, Consiliul Director al L.M.M.M. îndeamnă la calm, liniște și matură chibzuință pe toți membrii asociați afectați de nedreapta modalitate de plată a drepturilor financiare cuvenite și stabilite de ierarhia militară", se arată în comunicatul de presă al Ligii Maiștrilor Militari de Marină, semnat de m.m.p.(rz) Emil Olteanu.

xxx


În lumina celor prezentate de Liga Maiștrilor Militari de Marină, voi ridica următoarele întrebări, la care reprezentanții acestei Ligi ar trebui să răspundă nu mie, ci miilor de maiștri militari, vădit nedreptățiți de această situație.


1. Ce demersuri a făcut LMMM la Ministerul Apărării, Guvern și Parlament pentru o corectă ierarhizare a salarizării, mai ales în contextul în care demersurile Ligii Militarilor Profesioniști pentru creșterea salariilor SGP au fost îndelung mediatizate?


2. Ce demersuri pregătește LMMM pentru a remedia această discrepanță nefirească?


3. Solicităm LMMM să facă publice, în cel mai scurt timp, toate propunerile făcute și înaintate MApN la proiectul Statutul Cadrelor Militare privind categoria maiștrilor militari.


4. În ultimul an am asistat la mai multe întâlniri între reprezentanți ai militarilor, ministrul Apărării, șeful SMG și reprezentanți ai Guvernului privind drepturile și problemele militarilor. Cine din partea LMMM a participat la aceste întâlniri și cu ce rezultate?



Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
dr akon
19 iunie 2017
Fals!

Domnule autor al articolului.Nu mai dezinformati opinia publică.In primul rand liga maistrilor de marina nu reprezintă subofiterii sau maistrii militari din celelalte categorii de forțe.Cum de altfel nici lmp nu cuprinde toți gp din Armata.Trei:Nu cred ca este cineva impotriva aducerii salariilor colegilor nostri mai "mici " la un nivel rezonabil.Patru:Fiecare ar trebui plătit in funcție de atribuții.Nu poate cel care are grija doar de o arma sa fie egalul celui care are grija de 20.Cinci:Sunt gp care au depasit si sublocotenenti. 6.Exista vreun ofițer de comanda preocupat de salariile sof si mm?Nuuuu pentru ca ei castiga bine (un lt col ridica 1000 de euro).Sbofiterii de comanda?Mănâncă si ei o pâine.Lucrurile sunt grave;pana când locul si rolul fiecarei categorii de militari nu va fi clar o sa ne împărțim in "ofițeri si restul".In aceste condiții sa nu va mire ca aveti salariile la fel.

dr akon
19 iunie 2017
erata

Scuze pentru greselile de scriere.

Nea Ion
19 iunie 2017
GRESIT

nu trebuie sa am reprezentanti ca in ministerul apararii sa fie o salarizare corecta si ierarhica. In acest sistem nu trebuie sa avem AVOCATI CA SA SE RESPECTE LEGI principiale de ierarhizare. Este pur si simplu CLAR ca un ofiter, un subofiter si un soldat sa ia renumeratii diferite pt aceasi vechime. Este ilogic ce s a intamplat si cerem UN COMUNICAT OFICIAL DIN PARTEA SMG. Acestea sunt reprezentantii nostrii si singurii VINOVATI PT haosul acesta. Domnule sef al SMG. Cum v ati simti daca subofiterii ar avea salariul mai Mare ca al dumneavostra. Banuiesc ca s ar face ceva iures si s ar schimba situatia, asa i? S au ati spune acelasi lucru. Asteptati Bai, aveti rabdare. Rabdarea noastra s a ca terminat. Daca nu sunteti in stare sa gestionati situatia va rugam sa ca ocupati de cu totul si cu totul altceva. Venim pt BANI LA SERVICI. Sa avem ce sa mancam, cu ce sa ne imbracam si cu ce ne creste copiii. ONOARE SI PATRIE. Poftim? Macar aveti demnitatea si transmiteti ceva printr un comunicat.

Mm
19 iunie 2017
Intrebare.

Conform L 115/2017, solda de functie=1450. Situatia actuala se datoreaza faptului ca ptr. celelalte categorii de militari s-a luat in considerare solda functiei de baza. De ce nu s-a aplicat legea? De ce sa ajuns aici? Solda functiei unui mm, subof. se calculeaza inmultind coeficientul cu indicele de referinta( ex. 2,8* 197). Deci Mm pr.~ 560 lei solda functiei. Daca se aplica legea, atunci ar fi beneficiat toti militarii, cu un procentaj mai mic ofiterii, iar diferentele dintre noi si ei ar fi fost mai mica. Cine ar accepta asa ceva?, .....

Un pitic atat de mic
19 iunie 2017
Sfat

Toate commenturile de pe pagina oficiala LMMM sunt sterse de catre administrator. Probabil nu s reale si nu s luate in seama de catre colegii lor. Sunt prea nesemnificative. Sfatul meu este sa faceti si voi ceva util. Fiecare cu pizda ma sii. Incepeti demersuri concrete in ceea ce priveste recunoaterea scolii de maistrii. Suntem platiti pe studii medii nu cu post liceala. Ati facut ceva in sensul acesta? Luati in jurist, avocat cum spunea cel de mai jos. Platim toti dar macar miscati ceva.

Mm
19 iunie 2017
Multumim

Multumim celui care publica aceste articole Cosmin Zaporojan. Cat mai multe iti dorim. Sunt extrem de benifice si dupa cum am vazut sunt cam singurele articole din presa legat de adevaratele probleme mapn. Respect

Dan
19 iunie 2017
Salarii mm si sof

Daca s-a tinut cont la sgp de valoarea salariului minim pe economie la functii si sporuri trebuia sa fie si pentru toti ceilalti. Un exemplu concret cand a fost salariul minim pe economie 1250 nu s-a cunoscut nimic la salarii pentru toate categoriile din MApN. Cand este 1450 se cunoaste numai la SGP, de ce oare? Cine este de vina? Nu cumva generalul Jianu, care in interviul acordat cu cateva luni in urma s-a laudat ca se va cunoaste diferente intre un nou angajat si unul cu vechime, intre grade si functii. Sunt cadre militare mm sau sof care nu mai fac si altceva fata de functia avuta. Serviciile de OSU, la punct control nu sunt platite orele de noapte conform codului muncii si legii salarizarii. Vor pleca multi mn si sof la pensie in urmatoarele luni.

Dan
19 iunie 2017
Articol

Domnule Zaporojan Cosmin, va multumim ca ne ia si pe noi mm si sof in seama. Altcineva nu se vede, nici macar plt.adj.pr.Sas reprezentantul nostru la minister, e varza saracul mobilier. Ma intreb mai marii armatei citesc articolele acestea , comentariile se cunoaste oare situatia din unitati?

Sof
19 iunie 2017
Generalii de carton

Stiu ca nu i regulamentar sa tragi superiorul de camasa dar ....generali ca Ciuca, Jianu ar trebuii sa mai studieze care s gradele in armata Romana, si ierarhia lor. Apucati va de politica, cu siguranta ve ti avea un succes teribil. In ultima parte a comunicatului de presa inainte de a se dovedi ca masura luata este de o prostie incomensurabila cu toate medaliile distinsilor generali suna asa:"Aplicarea acestor mãsuri a fost posibilã printr-un efort susþinut al echipei de conducere a M.Ap.N. și al specialiștilor desemnați sã participe la consultãrile cu instituþiile din sistemul de apãrare, ordine publicã ºi securitate naþionalã." Deci care va sa zica neicusorule acesta a fost un efort sustinut de specialisti. Gata. Daca E specialisti ce sa mai zici. Au trecut cateva zile bune si la Bucuresti a iesit si soarele.

Eu
19 iunie 2017
ptr ce castiga analfabetii atat de mult?

Alo, militarii astia care nu au nici bacalaureatul luat castiga 2500 lei,cu tot cu norma de hrana..ca ce chestie niste neica nimeni,care o "freaca" 24 de h prin unitate castiga atat?apoi au enorm de multe libere pe luna,ca au muncit mult..si ptr ce ies putorile din armata la pensie la 50 de ani?d-aia se duce tara de rapa, ca analfabetii sunt platiti bine si noi,cei ce iesim la pensie la 60-65, tb sa sustinem plosnitele astea, care au iesit la pensie la 50..pai cat au contribuit astia de ies atat de devreme la pensie si cine le plateste pensia?da,da,au tragere o data pe luna si alarma la fel..o duc foarte rau.Le dati prea multi bani,ce nu pricepeti?

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8734 secunde