Orientul Mijlociu, butoi cu pulbere! O mare de oameni în doliu, la Teheran. "Moarte Americii!" / GALERIE FOTO

856

Articole recomandate

O mare de oameni în doliu, care strigau "Moarte Americii", a însoțit, astăzi, la Teheran, sicriele generalului Qassem Soleimani, cel mai popular comandant militar din Iran, și ale altor oficiali militari uciși într-un atac cu dronă al Statelor Unite în Irak, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

La Teheran, populația a oferit spectacolul unei adunări a unității și de o amploare fără precedent de la manifestațiile și contra-manifestațiile contestării postelectorale din 2009 din Iran.

După reuniunile de duminică de la Ahvaz (sud-vest) și Mashhad (nord-est), iranienii au mărșăluit în masă la Teheran, luni, declarată zi de comemorare, pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani, figură carismatică și extrem de populară în Iran, ucis vineri alături de locotenentul său irakian și de alte opt persoane în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Mulțimea adunată pe o vreme geroasă a fost vizibil mai diversă decât adunările obișnuite strânse la apelul puterii.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, și-a manifestat emoția prezidând o scurtă rugăciune funerară la Universitatea din Teheran, în fața sicrielor cu rămășițele lui Soleimani, ale lui Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi (paramilitari irakieni pro-Iran), și ale altor patru iranieni.

Soleimani urmează să fie înmormântat, mâine, la Kerman (sud-est), orașul său natal.

Estimată la câteva milioane de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulțimea a alternat momente de reculegere și de tristețe cu momente în care și-a exprimat furia strigând "Moarte Americii" și "Moarte Israelului".

Au fost arse de asemenea steaguri americane și israeliene. Unii bărbați și femei plângeau sau cereau răzbunarea lui Soleimani, șeful Forței Al-Qods, însărcinată cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, și arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4418 secunde