Ordinul privind purtarea obligatorie a măștii a fost publicat în Monitorul Oficial

176
Ordinul privind purtarea obligatorie a măștii a fost publicat în Monitorul Oficial - masti-1590219197.jpg
Ordinul privind obligativitatea purtării măștii a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă. Sunt și excepții. 


Excepțiile au fost modificate față de varianta inițială a acestui ordin, cea care a apărut sub forma unui comunicat în urmă cu trei zile. Au fost scoase unele categorii, exceptate inițial în varianta care a pornit de la Ministerul Sănătății, iar această reverificare a listei de excepții a fost făcută, din informații publicate inițial de digi24.ro, ca urmare a unor discuții avute de premierul Orban cu ministrul Sănătății. 


Astfel, dacă inițial pe lista celor exceptați de la portul măștii erau angajați care lucrau în același birou, dar aveau între ei o distanță de cel puțin doi metri, a fost scoasă această categorie, iar acum poți să nu porți mască, în birou, la locul de muncă doar dacă lucrezi singur într-o încăpere


De asemenea s-au făcut modificări și în privința vorbitorilor în public. Aceștia pot să nu poarte mască în timp ce țin un discurs doar cu două condinții. Inițial era doar prima: să se afle la o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public, iar în public să nu se afle mai mult de 16 persoane. Această din urmă condiție a fost adăugată ulterior. 


Celelalte categorii exceptate au rămas neschimbate: copiii mai mici de cinci ani, lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare. De asemenea, sunt exceptați de la portul măștii prezentatorii de televiziune și invitații acestora, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri. 


Important este și că o altă categorie a fost exceptată. Este vorba despre elevi și studenți, pentru că se apropie începutul lunii iunie când vor începe cursurile de pregătire pentru examene și implicit examenele. În varianta inițială era prevăzută o excepție pentru elevi cu condiția respectării distanței de trei metri. A fost scoasă această excepție în varianta care este acum oficială odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 


Tot azi-noapte a fost publicat în Monitorul Oficial și un ordin referitor la culte. Guvernul relaxează regulile în cazul slujbelor religioase. A stabilit la 16 numărul credincioșilor care pot lua parte la slujbe private și a renunțat la prevederea că împărtășania se face doar cu obiecte de unică folosință. 


Sursa: Digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5404 secunde