Operatorii din turism dau piept cu cea mai mare criză din ultimii 27 de ani. Cum se poate rezolva situația

3049
Operatorii din turism dau piept cu cea mai mare criză din ultimii 27 de ani. Cum se poate rezolva situația - fondcrizaturism-1529337912.jpg

Articole de la același autor

Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și, totodată, unul dintre cei mai mari investitori de pe litoral, Mohammad Murad, susține că litoralul se confruntă cu cea mai gravă criză de forță de muncă din ultimii 27 de ani. Și asta deoarece cele mai multe hoteluri și restaurante de la malul mării au deficit de jumătate de personal.


Unii dintre patronii care dețin baruri și restaurante nu găsesc ospătari, barmani sau bucătari, iar cei care au hoteluri nu au cameriste sau recepționere deoarece cei mai mulți dintre cei care, în anii trecuți, lucrau pe litoral au ales calea străinătății cu speranța la o viață mai bună. 


Așa se face că, la acest moment, cei pe care investitorii se mai pot baza, cât de cât, sunt elevii sau studenții aflați în vacanță și care doresc să muncească pe litoral. Numai că, nici aceștia nu se înghesuie să lucreze pentru că, după calcule peste calcule, dau aproape jumătate din câștig la stat. 


Situația disperată în care se află patronii de pe litoral este cunoscută și de cei care fac legile în această țară. Drept urmare, pentru atragerea forței de muncă, elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare și care lucrează în turism, ar putea să fie scutiți de la plata impozitului pe venit și de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, dacă inițiativa legislativă depusă de un parlamentar constănțean ar deveni lege. 


Senatorul constănțean Nicoleta Ramona Dinu, de la USR, cu susținere largă din partea colegilor săi, a depus, recent, o inițiativă legislativă prin care își propune să vină în sprijinul operatorilor din turism care se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din ultimii 27 de ani. Propunerea legislativă prevede scutirea de la plata impozitului pe venit și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare și care desfășoară activități cu contract individual de muncă în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. 


Prin propunerea legislativă se completează articolul 60 și articolul 141 din Codul Fiscal, fiind prevăzute cele două măsuri de scutire de la plată a contribuțiilor CAS, respectiv a impozitului pe venit pentru persoanele care respectă criteriile enunțate privind vârsta și ocupația în domeniul turismului. 


Câte locuri de muncă generează turismul


Conform inițiatoarei, în anul 2017, direct și indirect, turismul a generat 529.000 locuri de muncă, atrăgând 6,3% din totalul populației ocupate. În prezent, această industrie creează, în mod direct, 208.500 locuri de muncă, ceea ce înseamnă 2,5% din totalul locurilor de muncă la nivelul întregii economii. 


"Această propunere legislativă urmărește să atingă două obiective cheie. În primul rând, vorbim despre deblocarea situației actuale existente în domeniul turismului prin adoptarea unor măsuri de natură fiscală care să se constituie în stimulente pentru diminuarea deficitului de forță de muncă din turism și asigurarea unei mobilități ocupaționale reale și eficiente către turism. În al doilea rând, propunerea va contribui la rezolvarea unor anumite probleme de natură eminamente socială, respectiv reducerea abandonului școlar prin crearea perspectivei de ocupare a unor locuri de muncă remunerată pe perioada studiilor, atragerea tinerilor către cariere în domeniul turismului și, mai ales, temperarea ritmului de emigrare a acestora către alte țări cu potențial turistic. Sectorul de călătorii și turism poate să devină un motor puternic pentru asigurarea creșterii incluzive și sustenabile a economiei românești", a declarat Nicoleta Ramona Dinu. 


Ea a mai adăugat că această criză a forței de muncă, resimțită acut la nivelul turismului de pe litoral și cronic la nivelul celorlaltor forme de turism din țară, reprezintă o frână trasă pentru desfășurarea afacerilor în sectorul de călătorii și turism, precum și o pierdere de potențial de creștere a economiei românești.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6576 secunde