Omagiu adus scafandrilor constănțeni. Statuie impunătoare expusă în muzeul subacvatic

755
Omagiu adus scafandrilor constănțeni. Statuie impunătoare expusă în muzeul subacvatic - befunkycollage2-1585320019.jpg

Articole recomandate

Un scafandru, înalt de aproape doi metri, este a doua statuie care a fost realizată pentru muzeul subacvatic ce se dorește să fie înființat în adâncurile Mării Negre, în apropierea țărmului Constanței. "Este un omagiu adus scafandrilor!", a precizat pentru "Cuget Liber" inițiatorul acestui proiect.

Comori istorice inestimabile, care stau mărturie pentru trecutul zbuciumat al Dobrogei sunt ascunse, și în ziua de astăzi, în adâncurile Mării Negre. Dar la ele nu au acces decât specialiștii și numai în anumite condiții. De aceea, scafandrul constănțean Pascale Roibu, președintele ONG-ului Romanian Undersea Explorers, a avut inițiativa înființării unui muzeu subacvatic, la care să aibă acces, fără nicio taxă, toți cei care se încumetă să exploreze fundul mării. În toamna lui 2019, Pascale Roibu a reușit să coboare în adâncuri prima statuie care va fi expusă în cadrul acestui muzeu inedit, anume o reprezentare în lemn de plop a poetului Ovidius. Statuia a fost realizată de sculptorul Gabriel Rizea, din Craiova, are o greutate de aproximativ 70 de kilograme și a fost coborâtă la o adâncime de aproximativ șase metri.

Zilele acestea a fost finalizată a doua statuie: este vorba despre un scafandru înalt de aproximativ doi metri, realizat tot din lemn de plop. "Este realizat din lemn de plop, pentru că acest material poate rezista și până la 200 de ani sub apă și nu afectează mediul subacvatic. Este un omagiu pe care dorim să îl aducem scafandrilor care explorează adâncurile mărilor, și în special scafandrilor constănțeni care existau deja în 1895 și au contribuit la tot ce înseamnă dezvoltarea Constanței, la construirea portului, la recuperarea diferitelor epave", ne-a declarat Pascale Roibu.

Statuia scafandrului urmează să fie coborâtă în adâncuri de îndată ce acest lucru va fi posibil - atât în vedere și restricționările impuse de starea de urgență aflată în vigoare! - și după obținerea autorizării de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. În perioada următoare vor fi realizate și alte piese, printre care și o corabie antică, cu o statuie galion reprezentativă.

"Este un proiect care nu va polua marea, benefic pentru turismul Constanței, pentru turismul subacvatic. Tot ceea ce îmi doresc este ca cei care îl vor vizita, fără costuri, să nu îl distrugă", a mai arătat Pascale Roibu.

"Reușim să realizăm acest proiect cu ajutorul sculptorului Gabriel Rizea, căruia îi mulțumesc pe această cale, dar și cu sprijinul financiar al lui George Scarlet, care a fost impresionat de ideea acestui proiect și m-a sprijinit atât cât a putut și căruia, de asemenea, îi mulțumesc", a mai afirmat Pascale Roibu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2372 secunde