Nu mai au voie să se atingă de telefon! "Dacă mașina e oprită la semafor, șoferul nu va fi sancționat"

4492
Nu mai au voie să se atingă de telefon!

Articole de la același autor

Șoferii nu vor mai avea voie nici măcar să țină în mână telefoanele mobile sau tabletele, în momentul în care sunt la volan. Noua restricție va intra în vigoare începând cu 12 octombrie, iar legislația prevede sancțiuni mai dure pentru cei surprinși că încalcă legea. Comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, a prezentat modificările aduse legislației rutiere, oferind și lămuriri cu privire la situațiile în care șoferii riscă să fie amendați și cele în care pot să folosească, totuși, telefonul!


"Necesitatea adoptării acestor modificări și înăspririi legislației au fost date de numărul crescut de accidente rutiere, pe fondul neatenției în conducere sau desfășurării unei activități de natură de a-i afecta atenția conducătorului auto", a precizat comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. 


Astfel, dacă până pe 12 octombrie, legislația sancționa doar folosirea telefonului mobil, odată cu această dată, prin intrarea în vigoare a Ordonanței 11/2019 privind modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este "pedepsită" simpla ținere în mână a telefonului mobil sau a oricărui alt dispozitiv cu funcție de înregistrare, text, foto sau video, precum tabletele sau camerele de filmat etc. 


Nerespectarea restricției constituie contravenție și este sancționată cu amendă, de la 6 la 8 puncte, adică de la 870 la 1160 lei, și aplicarea unei sancțiuni complementare de 4 puncte de penalizare. 


O altă noutate o constituie introducerea unei forme agravante a contravenției, respectiv sancționarea mai dură în momentul în care se constată săvârșirea simultană a două fapte pedepsite prin contravenție. Printre situațiile des întâlnite în practică se numără nerespectarea semnalizării schimbării direcției de mers, lăsarea liberă a volanului în timpul condusului, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere sau mersul înapoi, care vor fi aspru sancționate, dacă sunt asociate cu folosirea telefonului mobil, a mai arătat comisarul șef Ciprian Sobaru.


"Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile", se arată în legislație. 


De exemplu, se consideră formă agravantă dacă în timp ce este cu telefonul, șoferul depășește viteza maximă admisă, nu folosește luminile de întâlnire sau cele pentru circulația diurnă, nu păstrează o distanță corespunzătoare față de autoturismul din față și rezultatul a fost un accident etc. 


În schimb, a arătat comisarul șef Sobaru, șoferii nu vor fi sancționați dacă folosesc telefonul în timp ce mașina este oprită la semafor. Noile restricții se aplică și bicicliștilor. 


xxx
În primele 9 luni ale anului 2019, în județul Constanța au avut loc 50 de accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 55 de persoane. 
Totodată, pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția conducătorilor auto, în aceeași perioadă au avut loc 12 accidente rutiere mortale (cu unul mai multe față de aceeași perioadă a anului 2018), în urma cărora 12 persoane și-au pierdut viața.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4016 secunde