Nor radioactiv deasupra României? Informații de ULTIMĂ ORĂ

de Andreea PERHAIȚĂ Marţi, 20 August 2019 1212
Românii sunt în alertă, după ce vestea că un nor radioactiv va ajunge deasupra țării noastre. Este vorba despre un nor format în urma exploziei de zilele trecute, de la centrala nucleară din Rusia.

Pe rețelele de socializare circulă chiar informații despre cât de nociv este un asemenea aer care conține cantități uriașe de ruteniu. Autoritățile naționale infirmă însă toate zvonurile și spun că nu există risc radiologic.

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.

De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgențe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgențelor radiologice și accidentelor nucleare”, precizează reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei