"NMH Cătuneanu", exerciții de căutare și descoperire mine marine în Golful Saros

232

Articole recomandate

O dimineață obișnuită de octombrie: nici urmă încă de soare, valurile se sparg liniștite de țărmul dantelat dintre Danișment și Mecidiye, la orizont se disting câteva siluete de nave militare. Liniștea este tulburată de anunțul "Deșteptarea, pregătirea navei pentru marș". 


După doar câteva minute, se aude "Manevra prova la post", urmată aproape instantaneu de deplasarea oamenilor la posturi. Fiecare știe ce are de făcut și acționează întocmai. Odată ridicată ancora, nava se pune în mișcare, iar "agitația" se mută în comandă. Se verifică calculele, se pun punctele de interes pe harta electronică, se trasează pasele, se ține cont de curentul care ne derivează și cu mai mult de 10 grade și nava ia drum pentru a intra pe prima pasă. 
"Manevra pupa la post" se aude apoi, iar sonarul cu scanare laterală este lăsat la apă, la adâncimea calculată pentru ca informațiile culese de acesta să aibă acuratețea cât mai mare. Toate operațiunile se desfășoară la lumina proiectorului de la pupa. Nava începe deplasarea pe prima pasă și continuă acest ritm până la epuizarea liniilor trasate în raion. 


Scafandrii intră în scenă 
În acest timp, echipa de pe puntea de comandă verifică anumite contacte catalogate ca suspecte, la trecerile anterioare, pentru a fi siguri că nu există mine marine în raionul analizat. Aceleași contacte mai apar o dată pe imaginea analizată pe laptop, confirmând existența unor posibile mine. Se informează nava comandant a grupării din care face parte Nava maritimă hidrografică "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu", concomitent cu începerea pregătirii grupei de scafandri EOD, astfel încât la momentul primirii aprobării pentru acțiunea în apă, operațiunile de lansare a RHIB-ului la apă și a scafandrilor să se deruleze foarte rapid. 
Specializați în descoperirea, analizarea și distrugerea minelor marine, scafandrii EOD de la bord folosesc AUV-ul din dotare - Remus -, pentru verificarea mai amănunțită a contactelor descoperite de navă. Două dintre contacte se confirmă a fi mine marine de exercițiu, "plantate" de planificatorii NUSRET 19. Se marchează locul, se notează coordonatele punctelor, pentru o intervenție ulterioară apoi împreună cu nava pentru recuperarea acestora. Scenariul nu presupune de această dată și distrugerea lor după descoperire. 


Activitățile de la bord își reiau ritmul normal, sonarul tractat al navei continuând scanarea la adâncimea stabilită, pentru identificarea altor posibile contacte suspecte. Raionul de analizat este pur și simplu periat de navă, pentru a se asigura că pe el se poate naviga în siguranță. Nava maritimă hidrografică "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" nu este specializată pentru căutarea minelor marine, dar descoperirea lor aduce un sentiment de mândrie fiecărui membru al echipajului. 


Comanda "Manevra prova la post" 
Nu a mai rămas prea mult timp până la miezul nopții, când se aude comanda "Manevra prova la post" și ancora este fundarisită. Se lasă liniștea în nordul Golfului Saros, unde se pot vedea doar luminile navelor participante la exercițiul NUSRET 19, aflate și ele la ancoră. 


Au mai rămas câteva zile din etapa de pe mare a exercițiului NUSRET 19, care se va încheia cu o secvență de PHOTEX (fotografiere aeriană), urmând ca apoi toate navele să revină în Portul Nara pentru analiza post acțiune. 
În Golful Saros, militarii români de la bordul NMH "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu", dar și scafandrii EOD demonstrează o dată în plus nivelul bun de pregătire și faptul că Forțele Navale Române contribuie la creșterea solidarității militare aliate în zona extinsă a Mării Negre. 


Nu trebuie omisă pauza operațională (12-13 octombrie) dintre cele două etape planificate a fi desfășurate pe mare, când în Portul Nara, s-au desfășurat activități de reaprovizionare cu alimente, ședințe de analiză a activităților de pe mare sau de planificare a celor următoare. 


XXX 
Singura platformă navală participantă la NUSRET 19, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine, NMH "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" caută și găsește mine în Golful Saros. 


Căpitan-comandor Mihai EGOROV
Foto: sergent Cristian VLĂSCEANU




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6843 secunde