Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv în dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol

295
Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv în dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol - nicusor1-1594403507.jpg
Magistrații Curții de Apel Constanța l-au condamnat definitiv, vineri, pe Nicușor Constantinescu, în dosarul penal deschis după prăbușirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Judecătorii au menținut decizia instanței inferioare, Tribunalul Constanța, și l-au condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Nicușor Constantinescu, președintele CJC la vremea în care elicopterul SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol și a dus la moartea a patru oameni, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. "În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect "Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat", prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului", notează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată. De asemenea, magistrații au dispus și obligativitatea restituirii unei despăgubiri civile de peste un milion de lei, în favoarea CJC și județului Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5247 secunde