Ne pregătim de "marea ieșeală"? "Trebuie să plece 8.500 de deținuți sau să construim închisori"

1246
2
Ne pregătim de

Articole de la același autor

Prezentarea bilanțului activității penitenciarelor pe anul 2016 a reprezentat o altă oportunitate pentru ca proiectele de ordonanță 
de grațiere și amnistie să beneficieze de lobby, de această dată făcut chiar de către conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor. 


Potrivit lui Marius Vulpe, directorul general al ANP, 8.500 de deținuți ar trebui să fie eliberați din penitenciare pentru a fi rezolvată problema supraaglomerării. Alte soluții pentru rezolvarea problemei au fost "epuizate", luând în considerare că, în anul 1994, a început construcția ultimului penitenciar din România, iar lucrările nu au fost finalizate nici până astăzi. 


Supraaglomerarea, deficitul de personal, deficitul de clădiri și insuficiența resurselor financiare sunt doar câteva dintre problemele semnalate de comisarul șef de penitenciare Marius Vulpe, directorul general al ANP, care a cerut de la buget alocarea sumei de 1.300.000.000 lei pentru remedierea deficiențelor. 


200 de deținuți, în condiții improprii la Poarta Albă 
Florentin Muscalu, proaspăt numit director al Penitenciarului Poarta Albă, a afirmat faptul că deținuți ai închisorii pe care o administrează au depus plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului ce vizează condițiile improprii de detenție. 200 de deținuți nu beneficiază de 4 metri pătrați, suprafața minimă care trebuie să fie asigurată celor aflați în închisori, potrivit legislației. 
"În prezent, la Penitenciarul Poarta Albă sunt 1.600 de deținuți în două locații, aproximativ 1.000 la Centru și 600 la secția exterioară Valu lui Traian. 


Există supraaglomerare la Centru, din cauza camerelor improprii. În câteva camere, se asigură pat individual pentru fiecare deținut; în schimb, suprafața de 4 metri pătrați nu este asigurată pentru fiecare persoană. Până în 200 de persoane sunt afectate. Există plângeri la CEDO și cred că în toate unitățile există", a precizat Florentin Muscalu, directorul Penitenciarului Poarta Albă. 


Cauze pierdute la CEDO 
Situația prezentată la Poarta Albă este valabilă pentru toate închisorile din România, completează directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a adăugat faptul că nu există închisoare din România care să nu aibă cauze pierdute în urma plângerilor făcute de deținuți. 


"La nivelul sistemului penitenciar, acum sunt 530 de cazuri în care deținuții au câștigat daune materiale, sume de bani. Nu există penitenciar din România care să nu aibă dosare sau cauze pierdute la CEDO pe acest temei. Suma de 80 de milioane de euro este o evaluare, nu am avansat-o noi. Suma a fost comunicată de către Ministerul Justiției și a fost o evaluare, având în vedere decizia pilot din Italia, prin care statul italian s-a angajat să remedieze disconfortul deținuților", a declarat Marius Vulpe, directorul general al ANP. 


Penitenciar început în 1994, neterminat nici până azi 
Pentru a putea să vă dați seama cât de greu se construiesc în România închisori, exemplul cel mai bun se află la Giurgiu. Aici a fost construit ultimul penitenciar, a cărei construcție a început în anul 1994. Închisoarea a fost dată în folosință în anul 2000, însă lucrările se vor finaliza abia în acest an. 


"Ne dorim condiții decente, pentru că nu ne putem lăuda că în penitenciare sunt condiții bune de trai. Pentru a respecta legea și a nu mai fi amendați, trebuie să plece 8.500 de deținuți din sistem, fie să construim alte locații care să ne ofere cele 8.500 de locuri", a conchis Marius Vulpe. 


v v v


Rata de recidivă este de 45% în cazul deținuților care au executat cel puțin o dată un mandat de condamnare cu închisoare. În acest moment, în penitenciare există 27.500 de deținuți, cazați în 19.500 de paturi. Cele mai aglomerate Penitenciare din țară sunt la Galați și Satu Mare, ultimul cu un grad de ocupare de 200%, potrivit conducerii ANP. 


Soluția pentru rezolvarea acestei probleme ar fi putut consta în construcția de noi închisori. Nu mai puțin de 12 locații au fost preluate de la Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, între anii 1998 și 2015. 


De atunci și până în prezent, nu a fost investit nici măcar un singur leu, astfel că unitățile sunt deteriorate într-un procent de 80%. 


Comentează știrea

ion
1 februarie 2017
Marea hotie

Hotii au luat puterea in Romania si dau legi pentru ei. Se incearca declansarea unui Maidan romanesc.

Carmen Felicia
1 februarie 2017
bani

Bani pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0975 secunde