Motoare turate la maximum. Cine face legea la Constanța, Poliția sau motocicliștii?

2466

Articole de la același autor

Gradul de poluare fonică în municipiul Constanța este unul destul de ridicat, dacă luăm în considerare nemulțumirile cetățenilor. Cele mai multe persoane se plâng de zgomotul asurzitor al motocicletelor ambalate la ore târzii și se întreabă de ce Poliția nu face nimic. În replică, oamenii legii spun că au în vedere acest fenomen. 


"Constatarea se face împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român. Noi acționăm în baza unei programări și verificăm atât motocicletele, cât și autoturismele, în ceea ce privește orice defecțiune tehnică, nu neapărat poluarea fonică. Poliția Rutieră nu are dispozitivele necesare pentru a măsura poluarea fonică, dar are în atenție motocicliștii", ne-a precizat Gabriel Gioadă, șeful Serviciului Rutier Constanța. 


Pentru a ne da seama de ce ambalatul autoturismelor și motocicletelor a devenit un soi de sport local, am discutat și cu alți polițiști care au fost de acord să ne vorbească despre acest fenomen, sub protecția anonimatului. Concluzia a fost că indiferent de legea existentă, care nu prevede o anume limită în ceea ce privește poluarea fonică, soluții pot fi luate, doar dacă se vrea. 


Astfel, dacă sunt depistați participanți la trafic care depășesc limita de zgomot, nu este necesar sonometrul. Cei în cauză pot fi sancționați pentru modificări constructive, în baza Codului Rutier. În aceste cazuri, oamenii legii rețin certificatul de înmatriculare și se merge împreună cu contravenientul la stația ITP, în vederea verificărilor. 


Această constatare costă, iar prețul este suportat de Poliția Română, așa cum sunt suportate și notele tehnice pentru accidentele de circulație. Costul nu depășește 100 de lei, iar cu această constatare tehnică pot fi luate măsurile ce se impun. 


"Polițiștii pot aplica sancțiuni fără niciun fel de dispozitiv de măsurat. În astfel de cazuri, agenții sunt la mâna judecătorilor, iar aici depinde de magistrat. Și dacă ar beneficia de un sonometru, este mai dificil de constatat o astfel de abatere și nu cântărește foarte mult într-o eventuală decizie a judecătorului. Este greu de arătat că zgomotul înregistrat provine de la un anumit motociclist, sancționat la o anumită dată", afirmă oamenii legii. 


Comisarii Gărzii de Mediu au fost solicitați, de-a lungul timpului, să intervină în astfel de acțiuni, alături de polițiști, însă aceștia și-au scuzat neparticiparea prin alte misiuni mai importante, privind poluări masive în diferite zone, chiar dacă rezultatele acestora nu au fost atât de vizibile. 


"Așa ceva este incredibil. Doar iarna avem parte de liniște și asta doar dacă e zăpadă pe jos. În rest, toată noaptea se aud motociclete și mașini ambalate. Nu ar fi o problemă dacă s-ar întâmpla o dată, însă a devenit o obișnuință. Am copil mic și se trezește de fiecare dată când o motocicletă trece și face un zgomot asurzitor. Mă întreb până unde poate merge nesimțirea, dar și nepăsarea autorităților", se plânge Mihaela, o cititoare a cotidianului "Cuget Liber". 


Între timp, polițiștii locali din Constanța au dovedit că tupeul și lipsa de bun simț pot fi amendate. La finalul săptămânii trecute, agenții au depistat un șofer care făcea drift-uri în zona Poarta 1 și care, pe lângă zgomot, a pus în pericol ceilalți participanți la trafic. Șoferul a fost amendat cu suma de 1.000 de lei. Totuși, important de precizat este că sancțiunea în acest caz a fost aplicată în baza HCLM 184/2013, în timp ce disturbarea liniștii și ordinii publice este sancționată în baza Legii 61/1991. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4267 secunde