Morți și răniți în accidente! Tragedii pe șoselele din Constanța, din cauza telefonului mobil

626
Morți și răniți în accidente! Tragedii pe șoselele din Constanța, din cauza telefonului mobil - fondtelefon-1584050501.jpg

Articole de la același autor

Sute de constănțeni au fost răniți, iar 13 persoane au murit în accidente produse pe fondul folosirii telefonului mobil în timpul șofatului, pe parcursul lui 2019. Din octombrie anul trecut, șoferii nu mai au voie nici măcar să țină în mână dispozitivul respectiv. Iar pentru a se asigura că interdicția este respectată, polițiștii realizează frecvent acțiuni soldate cu amenzi. 


"Atenția este o condiție esențială a siguranței traficului rutier. Folosirea în orice mod a telefonului mobil în timpul conducerii duce la distragerea atenției, restrângerea câmpului vizual și îi supune pe șoferi - și nu numai - la fel și fel de pericole", a subliniat comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța. 


Iar folosirea telefonului poate duce la tragedii. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, numai pe parcursul lui 2019 au avut loc 182 de incidente rutiere care au avut ca principală cauză preocupări de natură să distragă atenția. Bilanțul este unul crunt: 13 persoane au murit, 16 oameni au fost răniți grav, iar alți 238 răniți ușor. 


"Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, nu folosiți telefonul mobil atunci când conduceți. Asigurați-vă mereu în oglinzi în mod responsabil - nu știți niciodată cine vă poate apărea în spate. O secundă de neatenție vă poate aduce o adevărată dramă", a transmis comisarul șef Ciprian Sobaru. 


Reamintim că, din octombrie 2019, legislația sancționează aspru simpla ținere în mână a telefonului mobil sau a oricărui alt dispozitiv de înregistrare, filmare sau fotografiere. Sancțiunea contravențională pentru nerespectarea prevederilor legale este între 6-8 puncte amendă (870-1.160 lei) și 4 puncte penalizare, amintesc polițiștii rutieriști. 


Iar pentru a se asigura că șoferii respectă legea, rutieriștii organizează frecvent acțiuni de control în trafic. Rezultatele arată că mai este mult până când constănțenii vor înțelege că prin folosirea telefonului mobil își pun în pericol atât viața lor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Drept dovadă, au fost aplicate aproape 3.000 de sancțiuni, numai pentru această contravenție. 


Sancțiuni mai dure pentru cei care fac două ilegalități 
Polițiștii rutieriști le reamintesc șoferilor, de asemenea, că, începând de la sfârșitul anului trecut, a fost introdusă posibilitatea aplicării unei sancțiuni mai dure în momentul în care se constată săvârșirea simultană a două fapte pedepsite prin contravenție. Astfel, dacă șoferii folosesc telefonul mobil și, în același timp, nu respectă semnalizarea schimbării direcției de mers, lasă volanul liber în timpul condusului sau fac manevra de întoarcere sau mersul înapoi, riscă să rămână fără permis pentru o perioadă, pe lângă aplicarea unei amenzi usturătoare. 


 "Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile", se arată în legislație. 


În schimb, șoferii nu vor fi sancționați dacă folosesc telefonul în timp ce mașina este oprită la semafor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4866 secunde