Modificări la polița RCA! Cum îi afectează pe șoferi

413
1
Modificări la polița RCA! Cum îi afectează pe șoferi - fondrca-1407683104.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, ieri, în dezbatere publică un proiect de act normativ care are

ca scop mai multe reglementări privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA).

Dacă documentul va intra în vigoare, polița va cuprinde mai multe informații dar, în același timp, vor exista mai multe obligații pentru asiguratori. Concret, polița de asigurare RCA ar putea cuprinde, pe viitor, informații privind comisionul de intermediere. În prezent, în cuprinsul poliței regăsim date doar despre părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, numărul de înmatriculare al mașinii și clasa bonus-malus. Cu alte cuvinte, comisionul nu va mai putea fi ascuns.

"Comisionul de intermediere va fi menționat pe polița de asigurare RCA, atât în valoare absolută, cât și ca procent aplicat primei de asigurare menționate pe poliță, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală", se precizează în actul normativ.

Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurării RCA nu va depăși 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.

O nouă obligație pentru asiguratori

În acest moment, asiguratorii RCA au obligația de a le asigura accesul clienților la tarifele de primă practicate pe site-ul fiecărui asigurator RCA, la sediul acestuia dar și la unitățile teritoriale. Acest lucru urmează, însă, a fi modificat dacă actul normativ intră în vigoare. Astfel, asiguratorii ar putea fi obligați să le ofere clienților și toate informațiile în legătură cu modul de calcul al primei de asigurare.

"Prevederile prezentului articol sunt obligatorii și pentru aplicațiile website utilizate de asiguratori și intermediari pentru vânzarea asigurărilor RCA", se precizează în document.

Ce trebuie să știți despre polița RCA

Asigurarea obligatorie RCA se încheie pe o perioadă determinată. Astfel, pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în România, polița se va încheia anual sau semestrial.

Însă proiectul propus de ASF vine cu modificări pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării permanente în România. În această situație, polița se încheie anual ori semestrial, dacă proprietarul face dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele său. 

Comentează știrea

ct
11 august 2014
rca

simplu... fiecare isi repara masina pe PROPRIA polita rca, abia atunci vor disparea firmele fantoma, vom cumpara fiecare ce consideram ca e mai bun si ne permitem !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5455 secunde