Modificări importante privind călătoria minorilor în alte țări. Ce trebuie să știe părinții

854
Modificări importante privind călătoria minorilor în alte țări. Ce trebuie să știe părinții - minoriinaltetari-1476808138.jpg

Articole de la același autor

Începând din această lună, Poliția de Frontieră Română pune în aplicare noile reglementări privind condițiile de ieșire din România ale cetățenilor români minori.


Principala modificare prevede că în cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul sau reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau a reședinței în străinătate se face cu documente oficiale care atestă acest fapt.


În forma inițială, legea nu prevedea posibilitatea ca minorul cu domiciliul/reședința în străinătate să părăsească România în lipsa acordului  părintelui/părinților/reprezentantului legal.


Valabilitatea, maximum trei ani


A doua modificare majoră pe care o vizează actul normativ este faptul că valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi maximum trei ani.


Potrivit formei inițiale, era obligatorie o declarație autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor, care trebuia să cuprindă statul sau statele de destinație, data plecării și data sosirii din călătorie.


De asemenea, se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană.


Celelalte condiții prevăzute de lege privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate rămân valabile, în sensul că minorii pot ieși din țară în aceleași condiții ca persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) sau carte de identitate electronică - numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților. 


De asemenea, însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și extrasul de cazier judiciar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.516 secunde