Misterele din adâncuri! Povestea impresionantă a unui scafandru-militar constănțean

1904
1

Articole de la același autor

Drumul spre o carieră de succes poate fi insuflat încă din copilărie. Drept dovadă stă povestea impresionantă a comandantului Detașamentului Scafandrii Fluviali, din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, locotenent-comandorul Bogdan Voinescu.

În anul 1985, pe când avea vârsta de 5 ani, Bogdan Voinescu a vizitat pentru prima dată Centrul de Scafandri. Primul impact care l-a impresionat pe militar a fost întâlnirea cu un bărbat îmbrăcat în costumul de scufundări. Aceasta avea să fie și singura amintire imortalizată printr-o fotografie, păstrată de-a lungul anilor de Bogdan Voinescu.

"La vremea respectivă, se făceau vizite de genul Școala Altfel, atunci erau Șoimii Patriei. Îmi amintesc că am venit în anul 1985. A fost o experiență frumoasă, care mi-a rămas întipărită în minte și ulterior am ajuns să lucrez în instituția pe care am vizitat-o cu mult timp în urmă. În primul rând, m-a impresionat costumul de scafandru și ceea ce ne-au prezentat la momentul respectiv, că pot pătrunde într-un alt mediu, unde nu oricine poate ajunge", își amintește locotenent-comandorul Bogdan Voinescu.

În următorul an, după ce a împlinit vârsta de 6 ani, Bogdan Voinescu s-a reîntors la Centrul de Scafandri, impresionat de ceea ce a văzut. Misterul unui tărâm explorat de prea puțini oameni și dragostea față de costumul de scafandru l-au făcut să creadă din ce în ce mai mult că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze. Anii au trecut, iar visul a devenit realitate. După ce a început să lucreze în cadrul Centrului de Scafandri, bărbatul a încercat să-l reîntâlnească pe scafandrul care l-a inspirat atunci când era copil și a reușit!

"Am venit în Centrul de Scafandri în anul 2007 și l-am regăsit cu greu pe scafandrul cu care făcusem poză când eram mic. La data vizitei era scafandru, ulterior a lucrat ca tehnician la laboratorul hiperbar. Am reușit să lucrez o perioadă de timp cu domnul Scurtu, cu toate că a durat aproximativ o lună până când am reușit să-l identific", mai povestește Bogdan Voinescu, comandantul Detașamentului Scafandrii Fluviali, din cadrul Centrului de Scafandri.

v v v

Ajuns la vârsta de 37 de ani, locotenent-comandorul Voinescu și-a reamintit această poveste în momentul în care și-a văzut fiica pășind în Centrul de Scafandri, aproape la aceeași vârstă pe care o avea la prima sa vizită în cadrul instituției. La peste 30 de ani distanță, ștafeta este predată în familie, tradiția începând din vremurile comuniste și continuând până în prezent.

"Fetița mea a vizitat cu colegii de școală Centrul de Scafandri. La finalul vizitei, copiii mi-au spus că au rămas impresionați și foarte mulți dintre ei își doresc să devină scafandri. Ea este atrasă de această lume, încă de mică a făcut cunoștință cu lumea subacvatică. M-aș bucura să urmeze această meserie, pentru că o văd că se bucură. Ea face înot și se vede că este talentată și totul vine de la sine. Cred că-i va fi ușor să practice această meserie, dacă va dori acest lucru", este încrezător Bogdan Voinescu. 

Comentează știrea

Muzeograf
13 aprilie 2018
Muzeul scafandrilor

Astia tot mai cred ca mai pot sa se apropie de o nava militara straine (nu de-a nopastra) sa ataseze explozibil ca in filmele despre WW2 , in cazul unui conflict militar... O taiere de frunza la caini pe bani multi aceasta unitate...

Pagina a fost generata in 1.8096 secunde