Militari români, la exercițiul NATO de apărare cibernetică Cyber Coalition 2019

2166
Militari români, la exercițiul NATO de apărare cibernetică Cyber Coalition 2019 - corveta-1575672137.jpg

Articole de la același autor

Militari români, la exercițiul NATO de apărare cibernetică Cyber Coalition 2019 


Peste 75 specialiști români, coordonați de către Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice a Ministerului Apărării Naționale și care acționează la Centrul de excelență pentru tehnologii avansate de securitate cibernetică din Academia Tehnică Militară, au participat la Cyber Coalition 2019, cel mai important exercițiu de apărare cibernetică organizat de NATO.


Exercițiul s-a desfășurat în perioada 2-5 decembrie, având Centrul de coordonare în orașul Tartu din Estonia, informează Biroul de presă al MApN. 
Specialiștii români provin din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), la care s-au adăugat parteneri privați cu expertiză în domeniul securității cibernetice din cadrul companiilor Bitdefender, Certsign, Oracle, Provision, Safetech și Secureworks. 
Exercițiul, planificat de Comandamentul Aliat pentru Transformare și condus de Comitetul militar al NATO, a avut ca obiectiv principal instruirea și testarea capacității de reacție a Alianței de a-și apăra infrastructurile critice față de provocări terțe atunci când se operează într-un domeniu deschis confruntărilor cibernetice. 


La exercițiu, au participat reprezentanți din toate țările membre ale Alianței, din Agenția pentru Comunicații și Informatică a NATO, din Centrul de Excelență al NATO pentru Apărare Cibernetică, specialiști din mediul militar, cât și din cel privat și academic, precum și reprezentanți ai unor țări non-membre NATO. Fiecare țară a participat cu o echipă națională, prin conectarea în mod securizat la poligonul cibernetic din cadrul Ministerului Apărării din Estonia, rețea configurată pentru acest exercițiu de către personal din Centrul Cyberint al Serviciului Român de Informații. 


XXX 
Obiectivul principal al exercițiului - îmbunătățirea colaborării și a coordonării între experții naționali și cei ai Alianței, prin exersarea procedurilor și a măsurilor de reacție rapidă la incidentele de apărare cibernetică, experți care își folosesc abilitățile tehnice de a gestiona o serie de scenarii a căror complexitate a crescut foarte mult în ultimii ani. 
Utilizând un mediu virtual controlat și securizat, toți participanții au trebuit să rezolve scenarii implicând vulnerabilități, amenințări și riscuri complexe și la care au trebuit să ofere soluții prompte. 
Sorin MIHALACHE


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8323 secunde