Medicina militară împlinește, mâine, 150 de ani!

286
Medicina militară împlinește, mâine, 21 august, 150 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei.

Cu acest prilej, vor avea loc, de la ora 9.00, depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piața Eroilor), și de la ora 10.30 la Mormântul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila (str.Demosthene-spațiul verde de la intersecția cu str. Ana Davila), și la Monumentul dr. Carol Davila din incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.

Ministerul Apărării Naționale spune că, în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", se va desfășura, de la ora 12, un simpozion aniversar care își propune, prin tematica abordată, să fie un liant între trecutul, prezentul și perspectivele medicinei militare.

La activități vor participa reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai instituțiilor și autorităților publice centrale, ai mediului academic, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, precum și cadre militare în rezervă și în retragere.

x x x

La data de 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înființate Corpul ofițerilor sanitari ai armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătății efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul și calitățile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Școlii de Medicină (întemeietorul învățământului medico-militar și medical superior din țara noastră), inspector al adminstrației centrale sanitare și efor al spitalelor.

Elaborarea "Instrucțiunilor pentru funcționarea ambulanțelor" și a "Deciziei relative la serviciul ambulanțelor în armată", precum și promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a "Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei" a creat cadrul normativ de funcționare a serviciului sanitar militar, condus de o direcție specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.

Medicii militari de toate specialitățile au devenit, în timp, personalități recunoscute de lumea medicală pe plan intern și internațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Stire din Monden : Iris, de 35 de ani împreună
Luni, 12 Martie 2012
Stire din Monden : Ion Besoiu a împlinit 81 de ani
Pagina a fost generata in 0.299 secunde