Mașinile cu volan pe dreapta, "bombe" pe șosele!

445
Mașinile cu volan pe dreapta,
Mașinile cu volan pe dreapta reprezintă un real pericol pe șoselele din țara noastră. Iar consecința este că, în cele mai multe cazuri, accidentele în care sunt implicate respectivele autoturisme sunt provocate de șoferii acestora. Mai grav este că multe dintre incidente sunt soldate cu moartea unor oameni.

Exodul românilor peste hotare, din ultimii ani, a avut drept consecință și apariția pe șoselele din țara noastră a tot mai multe autoturisme cu volan pe dreapta. Era de așteptat să se întâmple astfel, având în vedere că numărul celor care au plecat la muncă în Marea Britanie a tot crescut, iar faptul că au posibilitatea să achiziționeze autoturisme la prețuri acceptabile, de 1.000 - 2.000 de lire, i-a încântat pe mulți.

De câteva luni se anunță că Brexitul va da peste cap planurile românilor aflați la muncă în Anglia, și anume că nu vor mai putea să înmatriculeze în țara natală mașinile achiziționate din țara adoptivă decât după ce le modifică locul volanului.

Modificarea farurilor, singura condiție pentru omologare

Dar, așa cum au arătat atât reprezentanții Poliției Române, cât și cei ai Registrului Auto Român, deocamdată este doar o intenție. La această oră, mașinile cu volan pe dreapta pot fi înmatriculate în țara noastră, singura condiție fiind schimbarea farurilor.

"Conform legislației de omologare din România, autovehiculele trebuie să aibă postul de conducere situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului. Sunt exceptate de la această condiție autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.

Pentru a fi posibilă eliberarea certificatului de identitate al vehiculului, autovehiculele la care postul de conducere este amplasat pe partea dreaptă trebuie să fie echipate în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului", au precizat reprezentanții RAR.

Reprezentanții Poliției Române au punctat faptul că au propus conducerii RAR modificarea reglementărilor. Dar au fost refuzați politicos…

"Direcția Rutieră a transmis o solicitare Registrului Auto Român, prin care a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă și asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulație, care ar decurge în urma modificărilor. La rândul său, RAR a precizat că, în conformitate cu directiva 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor și a principiilor privind libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru. La nivelul RAR, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului și în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceață spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului", au arătat polițiștii.

Depășiri riscante, care duc la moarte și răni grave

Potrivit informațiilor noastre, la un moment dat, au existat inclusiv discuții ca, dacă nu se impune mutarea locului volanului, să se introducă obligativitatea instalării unor oglinzi în colțul din stânga al mașinii. Pentru că, așa cum au subliniat polițiștii, cea mai mare problemă în cazul mașinilor cu volan pe dreapta, pe șoselele noastre, este că au o vizibilitatea redusă spre zero față de traficul din sensul opus, în cazul depășirilor. Iar consecința este producerea unor accidente grave, inclusiv mortale, din vina șoferilor aflați la volanul respectivelor vehicule.

"În 24 din cele 25 de accidente rutiere, produse în prima jumătate a acestui an, în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreaptă, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă.

De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina șoferilor acestora, pe fondul unei depășiri neregulamentare. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă față de traficul din sens opus, motiv pentru care conducătorul auto, pentru a depăși sau a efectua o altă manevră prin care își schimbă direcția de deplasare, este nevoit să pătrundă pe celălalt sens de deplasare, mai mult decât ar fi nevoie ca în cazul autovehiculelor cu postul de conducere pe partea stângă", au precizat polițiștii.

Mai mult, aceștia atrag atenția că, în majoritatea cazurilor, mașinile au și multe alte probleme tehnice.



Statisticile sunt îngrijorătoare


În prima jumătate a lui 2020, au avut loc 25 de accidente grave, în care au fost implicate mașini cu volanul pe dreapta, la nivelul țării. În 24 dintre ele, vina a fost a șoferilor acestor vehicule, iar accidentele s-au soldat cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24. Anul trecut, au fost 90 de accidente rutiere grave, soldate cu moartea a 35 de oameni și rănirea a 88.

În Constanța, nu au avut loc evenimente tragice în care să fie implicate mașini cu volan pe dreapta, ne-a precizat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

"Din evidențele instituției noastre, rezultă faptul că în 2020 nu avem înregistrate accidente rutiere în care să fi fost implicate autovehicule cu volan pe dreapta. În 2019, au fost înregistrate două astfel de accidente, soldate cu răniți ușor. În cele două cazuri, din cercetări a reieșit că vinovăția nu a aparținut conducătorilor autoturismelor cu volan pe dreapta", a precizat Andreea Iliescu.

Totodată, se impune precizat că, la nivelul Direcției de Înmatriculări, nu există o evidență clară, câte astfel de vehicule sunt înmatriculare în țara noastră - sau în județul Constanța! -, căci montarea postului de conducere pe dreapta nu este un criteriu de care să se țină cont în tabelele de la Înmatriculări. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5832 secunde