Masca de protecție, obligatorie în Constanța! Este sau nu respectată restricția?

1843
Măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului au fost înăsprite în județul Constanța. De la 1 august, toată lumea este obligată să poarte mască de protecție și în spațiul public deschis, adică în piețe, stații de autobuz, peroanele gărilor.

Au trecut câteva zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, iar o incursiune în zonele aglomerate ale orașului demonstrează că oamenii nu iau prea în serios nici amenințarea pe care o reprezintă COVID 19, nici faptul că pot primi o amendă usturătoare dacă nu respectă legea.

De la o zi la alta, numărul celor diagnosticați cu noul coronavirus este în creștere. În creștere îngrijorătoare, în condițiile în care numărul total al bolnavilor a depășit 50.000 la nivelul României, iar în fiecare zi sunt depistate pozitiv alte sute de persoane. Până în prezent, la nivelul județului Constanța au fost confirmate cu noul coronavirus 990 de persoane – puțin mai lipsește până la pragul psihologic de 1.000 de bolnavi!

În aceste condiții, Comitetul Național pentru Situații de Urgență și ulterior instituțiile responsabile de la nivelul fiecărui județ au dispus înăsprirea măsurilor restrictive. În județul Constanța, Instituția Prefectului a anunțat că începând de sâmbătă, 1 august, ora 00.00, purtarea măștii de protecție este obligatorie și în mai multe spații publice deschise, nu doar în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. "În urma unei analize efectuate de reprezentanții DSP Constanța și IPJ Constanța, ca măsură care să vină în sprijinul luptei împotriva pandemiei de COVID 19, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani devine obligatorie în următoarele spații publice deschise: târguri, piețe, oboare, stații de autobuz, peroanele gărilor, curți și perimetre exterioare ale obiectivelor și lăcașurilor de cult, spații exterioare ale instituțiilor și autorităților publice, Delfinariu, precum și în locurile în care se desfășoară spectacole în exterior, în orice loc unde se formează aglomerări de persoane, în exterior, pe domeniul public și nu se poate respecta distanțarea fizică recomandată de doi metri", se precizează în comunicatul Instituției Prefectului.



La Gară, nici turiștii, nici taximetriștii nu poartă măști de protecție!


O incursiune făcută, ieri, la orele dimineții, în zone cu aglomerație din municipiul Constanța arată că oamenii sunt în continuare împărțiți în două tabere: cei care îndură cu stoicism căldura, cu masca pe față, pentru ca astfel să se protejeze pe ei și pe cei dragi, și cei care refuză să poarte masca, mai ales în aer liber. Prima oprire am făcut-o în zona Gării Constanța. "Poartă de intrare" în municipiul Constanța, această zonă este, practic, prima imagine cu care îi întâmpinăm pe turiștii sosiți la malul mării. Iar impresiile, trebuie subliniat, nu sunt dintre cele mai bune. Taximetriști gălăgioși și persoane care oferă cazare la negru, fără măști de protecție, îi întâmpină pe turiști de cum ies din gară. Este o zonă cu un flux continuu de persoane, masca de protecție trebuie purtată obligatoriu. Îl abordăm pe unul dintre personajele vocale din fața gării, care ne replică revoltat: "Port și mască, dar pe căldura asta, mi se face rău! Suntem în aer liber, trebuie să putem să noi să respirăm normal, nu cred că are ceva dacă stăm mai departe de oameni!". Nici turiștii nu sunt mai instruiți, mulți dintre cei care coboară din trenuri scoțându-și măștile de protecție încă dinainte de a ieși din gară, deși legislația impune altceva.

La câțiva pași, stațiile de autobuz. Alte zone unde portul măștilor de protecție este obligatoriu. Și aici, însă, aceeași situație: unele persoane sunt echipate corespunzător, în vreme ce altele au măștile sub bărbie sau nu le au deloc. "Din câte știu eu, masca trebuie purtată în autobuz, nu și în stație. Mi se pare o aberație deja să ne oblige să le purtăm și în aer liber. Abia le mai suportăm și în magazine, și în autobuze, și la muncă. Acum, și în aer liber… Nu cred că aceasta este soluția să scăpăm de virusul acesta!", susține o constănțeancă, în vreme ce interlocutoarea ei preferă să își tragă masca de protecție pe chip, împăciuitoare.

În vecinătatea Autogării Sud, altă zonă unde afluxul ridicat de persoane impune portul măștii. Din zece persoane, cinci poartă echipamentul regulamentar. Situația este similară și în piețe, după cum o pot constata toți cei care au drum printre tarabele cu legume și frunte din municipiul nostru.

Afișe prin care atât precupeții, cât și clienții sunt informați că portul măștii de protecție este obligatoriu în piață sunt peste tot. Oamenii însă aleg să nu respecte interdicția, invocând fie că nu pot să respire prin bucata de pânză, fie că este prea cald și transpiră.



Amenda este între 500 și 2.500 de lei


Se impune precizat că echipajele de polițiști și jandarmi care patrulează prin oraș au în sarcină și impunerea măsurilor privind portul măștilor, inclusiv în timpul zilei, nu doar după ora 18.00, prin stațiuni. Iar cei depistați că nu poartă respectivele echipamente în zonele indicate riscă să primească amenzi între 500 și 2.500 de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6011 secunde