Manager de spital: Majoritatea pacienților vindecați de COVID-19 refuză să doneze plasmă

164
Manager de spital: Majoritatea pacienților vindecați de COVID-19 refuză să doneze plasmă - sange-1592996138.jpg

Articole recomandate

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, Gabriel Lazany, spune că marea majoritate a pacienților din județ care s-au vindecat de COVID-19 refuză să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alții, unii chiar negând faptul că au fost infectați cu noul coronavirus.


"Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulți pacienți vindecați care sunt contactați de către ei în vederea donării de plasmă și, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înțeles, chiar nu recunosc că au avut boala. Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienții vindecați nu sunt, din păcate, cooperanți", a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Gabriel Lazany, citat de Agerpres.


În același timp, managerul unității spitalicești spune că eficiența oricărui tratament aplicat pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă este "destul de redusă", fiind înregistrate decese în cazul a jumătate dintre cei care ajung să fie internați la Terapie Intensivă.


"Noi lucrăm pe protocoalele care sunt elaborate de Ministerul Sănătății, și nu pe cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Ceea ce MS întocmește ca protocol medical de tratament este transmis și aplicat de către toate spitalele din România. S-a administrat și plasmă convalescentă, am făcut și tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficiența oricărui tratament la pacienții gravi este destul de redusă. Rata decesului în Terapie Intensivă e undeva la 50%", a afirmat Gabriel Lazany.


Directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistrița, Adina Beudean, a precizat, pentru Agerpres că, din totalul de 74 de pacienți vindecați de COVID-19 considerați eligibili, care au fost contactați, au donat plasmă zece, unul dintre aceștia urmând să vină la sfârșitul săptămânii pentru a dona pentru a treia oară.


Potrivit lui Beudean, până în prezent a fost cerută plasmă pentru doi pacienți internați la SJU Bistrița.


Managerul spitalului bistrițean a mai declarat că răspândirea noului coronavirus în județ este una "destul de rapidă" și că cei mai mulți pacienți au provenit din localitățile de pe Valea Someșului.


"Cei mai mulți pacienți au venit de pe Valea Someșului. (...) Din păcate, răspândirea virusului este destul de rapidă și vedeți că, nemaiavând nicio restricție, contactele și circulația populației sunt la nivelul întregului județ și nu știi de unde poți contracta. Este deja o sarcină dificilă și pentru Direcția de Sănătate Publică, de a mai face anchete epidemiologice, pentru că efectiv nu știi cu cine ai mai intrat în contact", a mai spus Gabriel Lazany.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2822 secunde