MAI MULȚI MILITARI ROMÂNI, ÎN AFGANISTAN? Mihai Fifor, declarații importante, azi

4893
MAI MULȚI MILITARI ROMÂNI, ÎN AFGANISTAN? Mihai Fifor, declarații importante, azi - romaniantab77armoredpersonnelcar-1539166091.jpg
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat miercuri că România este una dintre puținele țări din cadrul Alianței Nord-Atlantice care în momentul de față "îndeplinește toți cei trei 'C': cash, contribution, capabilities" (numerar, contribuție, capabilități).


"Suntem în al doilea an consecutiv de alocare a 2%, suntem în faza în care armata României are în derulare opt programe majore de investiții pentru modernizarea structurilor sale, suntem în faza în care pot spune că România este una dintre puținele țări din cadrul Alianței care în momentul de față îndeplinește toți cei trei 'C': cash, contribution, capabilities. Cash: 2%; contribution: 700 de militari în Afganistan și măsuri întreprinse deja pentru a crește numărul militarilor noștri începând cu anul viitor, până la 900 de militari pe care îi putem duce în teatrul de operații; capabilities, adică programele pe care ni le-am asumat și pe care le derulăm, spun eu, în cei mai buni parametri în momentul de față. Poate tocmai de aceea România a reușit să aibă o voce foarte serioasă și în cadrul summitului NATO din această vară", a spus Fifor, la șaptea ediție a Bucharest Forum.


În acest sens, Fifor a precizat că România a reușit, alături de Georgia și Ucraina, să genereze în cadrul summitului o discuție despre "situația complexă de la Marea Neagră". De asemenea, țara noastră a reușit să obțină găzduirea unei componente de comandă și control terestre de nivel de corp de armată, ca parte a structurii de forțe a NATO.


"În felul acesta, după luni de negocieri, România reușește să echilibreze și să balanseze, așa cum trebuie, flancul estic al NATO, împreună cu Polonia reprezentând doi piloni de stabilitate și securitate pentru întărirea flancului estic", a declarat ministrul.


El a mai precizat că în contextul în care România va prelua de la 1 ianuarie președinția Consiliului UE, există așteptări ca una dintre temele abordate în timpul mandatului să fie relația transatlantică.


"România nu vede posibilitatea unei apărări europene fără întărirea relației transatlantince, cu atât mai mult cu cât, după ieșirea Marii Britanii din UE, peste 82% din bugetul NATO va fi constituit din state non-membre UE. Prin urmare, ne așteaptă un an complicat, dar sunt absolut convins că împreună vom reușit să arătăm că România poate gestiona fără niciun fel de problemă dosare extrem de complicate în cadrul președinției Consiliului UE", a precizat Fifor.


Ministrul a vorbit de asemenea despre poziția geo-strategică a României și despre schimbările care s-au produs în zonă după anul 2014.


"De fiecare dată când vorbim despre noi, la orice întâlnire pe care o avem, discutăm despre România ca principal furnizor de securitate la Marea Neagră și despre România ca pilon de stabilitate în sudul flancului estic. O țară situată între Marea Neagră și Balcanii de Vest, adică între două zone extrem de complicate și extrem de complexe, pe care într-un fel sau altul trebuie să le gestionăm în egală măsură. Pot spune fără niciun fel de rezervă că după 2014, atunci când Federația Rusă a anexat ilegal Peninsula Crimeea, situația de securitate în zonă s-a schimbat dramatic și putem vedea lucrul acesta în fiecare zi, modul în care Federația Rusă se întărește în Peninsula Crimeea, postura pe care o are și care nu mai este deloc una defensivă, ci mai degrabă ofensivă, modul în care se construiește - așa cum spune general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării - o curea de conflicte înghețate în jurul Mării Negre. Toate acestea nu pot decât să ne dea de gândit, să ne facă să gândim politici foarte serioase, astfel încât să putem să avem un cuvânt important de spus în asigurarea securității în această regiune", a menționat Fifor.


Bucharest Forum 2018 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Cercului Militar Național, Ministerului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat și Băncii Naționale a României. 


sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0834 secunde