MAE, reacție față de demersurile Kosovo de a-și face armată

260
MAE, reacție față de demersurile Kosovo de a-și face armată - armata-1544858922.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afecerilor Externe (MAE), a transmis, vineri, că regretă demersurile Parlamentului de la Priștina de formare a unei armate, în pofida mesajelor transmise de NATO și UE, susținând că astfel de demersuri au efecte negative asupra situației din regiunea Balcanilor de Vest.

"Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind inițierea procesului de tranziție a Forței de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO și UE. Astfel de demersuri au efecte negative asupra situației din regiunea Balcanilor de Vest și a parcursului euro-atlantic al acesteia. România subliniază rolul KFOR în menținerea unui mediu sigur și stabil în Kosovo. Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad – Pristina și a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declarațiilor și inițiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional", transmite MAE. 


Reacția ministerului vine după ce Parlamentul de la Priștina a adoptat vineri un proiect de lege prin care Forțele de securitate sunt transformate în armată. Decizia este contestată puternic de minoritatea sârbă și de Serbia.

Și NATO a denunțat vineri decizia Kosovo de a transforma structurile de securitate în armată și va reanaliza "nivelul angajamentului" în relația cu Administrația de la Priștina, scrie Mediafax. "Regret că a fost luată această decizie în pofida preocupărilor NATO. Consiliul Nord-Atlantic va fi nevoit să reanalizeze nivelul de angajament al NATO în relația cu Forțele de securitate din Kosovo", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. Republica Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în anul 2008, o suveranitate contestată de sârbi. Suveranitatea este negată de Rusia, dar și de cinci țări membre ale UE și NATO, inclusiv de România. Celelalte patru țări sunt Spania, Grecia, Slovacia și Ciprul. 110 țări o recunosc, însă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5746 secunde