Tone de rechin și calcan braconate Măcel în Marea Neagră, prin Portul Tomis

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 20 Ianuarie 2015 2706
Polițiștii de frontieră constănțeni și procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța au demarat o amplă anchetă după ce au intrat pe firul unor tranzacții ilegale cu pește din speciile rechin și calcan. Acestea erau pescuite din apele românești și vândute, ilegal, peste hotare.

Duminică după-amiază, în jurul orei 12,00, în baza unui pont, polițiștii de la Grupul de Nave Constanța au oprit, în dreptul sensului giratoriu de la Poarta 2 de acces în portul Constanța, o dubiță marca Mercedes Sprinter, cu numere de Bulgaria, în care se aflau doi bărbați. În dubiță, polițiștii au găsit aproape 400 de kilograme de pește, specia calcan, pentru care cei doi ocupanți ai autovehiculului, nu aveau acte. Ba mai mult, aceștia au prezentat niște documente pentru alte cantități de pește decât ce aveau în dubiță.

Pescadorul ce furniza „marfa“, ancorat în Portul Tomis

Într-un final, cei doi, identificați ca fiind Aydin A., de 39 de ani, cetățean turc, și Chanyo P., de 69 de ani, cetățean bulgar (șoferul dubiței) au recunoscut că au cumpărat peștele de la un cetățean turc, comandantul pescadorului „Blue Fish” (pavilion România), ce era ancorat în portul turistic Tomis.

În consecință, polițiștii, sub coordonarea procurorilor, împreună cu specialiști de la Direcția Sanitar Veterinară Constanța și de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, au descins pe pescador. Aici au descoperit peste 900 de kilograme din specia rechin. Aproape un sfert din cantitatea de pește era deja procesată - aripioarele și capetele erau tăiate, peștele era preparat file - gata pentru a fi vândut.

De menționat că, din primele cercetări, membrii pescadorului nu aveau dreptul de procesare a peștelui, acesta fiind, după cum ne-au spus surse apropiate anchetei, un prim capăt de acuzare. Întreaga cantitate de pește, respectiv aproximativ o tonă și jumătate, a fost confiscată și predată unei firme specializate, în vreme ce pe numele suspecților au fost deschise dosare penale.

Mai mult, oamenii legii continuă cercetările, mai ales că, din informațiile furnizate de cei doi ocupanți ai dubiței, aceștia erau doar niște „pioni”, responsabili cu transportul mărfii, ce urma să fie vândută pe piața din Burgas, în Bulgaria. Potrivit acestora, ei nu au dat niciun leu pentru peștele respectiv, acesta fiind achitat prin virament bancar.

Carnea de rechin, la mare căutare în Bulgaria și Turcia

În ultimii ani, stocurile de rechin și calcan, dar și de rapană, din apele teritoriale românești ale Mării Negre au stârnit din ce în ce mai mult interesul străinilor, ne-a precizat dr. ing. Simion Nicolaev, directorul general al Institutului Național de Cercetări Marine „Grigore Antipa”. „La ora actuală, în zona noastră, populația de rechini este într-un echilibru stabil, având în vedere că s-a pus accent pe protecția ei. Motivul este faptul că rechinii au un ciclu de viață destul de lung, ating maturitatea în vreo zece ani, astfel că repopularea, dacă este cazul, este anevoioasă. Dar, faptul că se braconează, faptul că peștele intră pe un circuit ilegal, asupra căruia nu există un control strict, duce la supra-pescuit, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru populația de rechini”, a afirmat speci-alistul.

Tot acesta ne-a precizat că, în vreme ce românii nu sunt mari consumatori de carne de rechin, nu același lucru se poate spune și despre bulgari, turci (mai interesați de calcan, ce-i drept!) și ucraineni. Așa se face că au fost numeroase situațiile când braconieri bulgari sau turci au venit în apele românești special pentru a bracona rechini sau calcan, căci aici stocurile din aceste specii sunt mai mari.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei