Lukașenko: Dacă belarușii nu rezistă, valul va ajunge până în Rusia

298
Lukașenko: Dacă belarușii nu rezistă, valul va ajunge până în Rusia - 20081310483401belaruselectionpro-1597502589.jpg

Articole recomandate

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a avut sâmbătă o discuție telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, înaintea căreia a spus că trebuie să vorbească cu acesta pentru că, în opinia sa, în contextul protestelor din Belarus și Rusia este amenințată, potrivit agenției belaruse Belta, citată de EFE.


''Trebuie să-l contactez pe Putin, președintele Rusiei, ca să pot vorbi cu el acum. Pentru că nu mai este doar o amenințare la adresa Belarusului'', a spus Lukașenko la o întâlnire cu responsabilii săi guvernamentali, referindu-se la protestele care continuă în țara sa de o săptămână după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu 80,1% din voturi, scrutin contestat de opoziția al cărei candidat principal a fost Svetlana Tihanovskaia, care a obținut 10,12 % din voturi și s-a refugiat apoi în Lituania vecină.


''Doresc să spun că apărarea Belarusului astăzi nu înseamnă mai puțin decât apărarea întregului nostru spațiu, Uniunea (Rusia-Belarus). Dacă belarușii nu rezistă, valul va ajunge până acolo'', a indicat Lukașenko. El a acuzat anterior ingerințe externe prin care țări precum Polonia, Republica Cehă sau Ucraina ar fi instigat protestele și a susținut că Belarusul este victima unei ''agresiuni''.


Discuția dintre Putin și Lukașenko a fost confirmată de biroul de presă al Kremlinului, care a transmis într-un comunicat că ''ambele părți și-au manifestat încrederea că vor fi soluționate curând toate problemele'' din Belarus. ''Important este ca de aceste probleme să nu profite forțe distructive care încearcă să dăuneze cooperării reciproc benefice între cele două țări în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus)'', mai menționează președinția rusă.


Cel puțin două persoane au murit, circa trei sute sunt rănite și aproximativ 7.000 au fost arestate în protestele care s-au extins în aproape tată țara și sunt reprimate de forțele de ordine. Circa 2.000 de manifestanți au fost eliberați vineri, unii dintre ei denunțând violențe fizice și chiar acte de tortură în arest.


UE a anunțat vineri că va înăspri sancțiunile împotriva oficialilor din Belarus implicați în fraudarea alegerilor și în reprimarea manifestațiilor, în timp ce secretarul american de stat american Mike Pompeo a declarat sâmbătă la Varșovia că SUA ''urmăresc îndeaproape'' situația din Belarus.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6081 secunde