Lovitură cruntă: amenzile pentru rovinietă nu sunt legale. Șoferii pot obține anularea lor

4191
1
Lovitură cruntă: amenzile pentru rovinietă nu sunt legale. Șoferii pot obține anularea lor - rovnieta-1440437016.jpg
Dacă ai fost surprins în trafic de camerele de supraveghere montate de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și ai primit acasă o "felicitare" pentru că nu ai rovinietă poți să scapi de amendă. În urmă cu câteva luni, Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii și a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție. 


În urma dezbaterilor s-a stabilit că amenzile trimise prin poștă sunt nule, deoarece semnătura electronică nu este legală. Magistrații au decis că numai în urma unui control rutier se poate întocmi proces verbal de amendă. "Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost se-sizată problema de drept referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor și a Legii nr. 455/2001 privind semnătura elec-tronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalității procesului-verbal de contravenție, pentru contravențiile sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, modificată și completată"


Chiar dacă majoritatea Curților de Apel din țară au dat câștig de cauză CNADNR în procesele deschise de șoferi, iată că magistrații ÎCCJ au luat decizia finală. Însă, până când Parlamentul sau Guvernul vor modifica legislația, anularea proceselor-verbale va trebui să fie cerută în instanță. Astfel că șoferii care au primit amenzi prin poștă, se pot adresa instanței de judecată de unde aparțin și cu decizia ÎCCJ pot primi anularea amenzii. 


"Procesul-verbal de constatare a contravenției trebuie întocmit în formă scrisă, fiind unicul act probator al unei contravenții, și trebuie să conțină mențiunile prevăzute în art. 16 și art. 19 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. În lipsa formei scrise nu se va putea aplica nicio sancțiune, întrucât nu se va putea proba existența faptei contravenționale. Conform art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, dintre elementele ce trebuie să figureze în procesul-verbal de constatare a contravenției, numai lipsa unora dintre ele atrage nulitatea procesului-verbal, și anume: numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și pre-numele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator. Nulitatea se constată și din oficiu. În doctrină s-a arătat că acestea sunt cauze de nulitate absolută care nu pot fi înlăturate în niciun mod", se arată în decizia instanței. 


Pentru a depista șoferii care nu achită rovinieta, CNADNR a amplasat 70 de camere fixe și 14 camere mobile la nivelul țării. 


Comentează știrea

Gabriela
25 august 2015
Un sistem simplu si garantat!

Un sistem simplu si garantat! Noi iti vom arata cum sa creezi bogatie pentru tine si familia ta, in timp foarte scurt! Avem un sistem simplu si garantat prin care sa obtii venituri consistente chiar din prima luna, fara sa fie nevoie sa construiesti retele de oameni. Contacteaza-ne urgent la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8959 secunde