Localurile pline de "fumuri", greu de închis. "Procedura este foarte greoaie"

1464
1
Localurile pline de

Articole de la același autor

Au trecut trei ani de când România a încercat să se alinieze la standardele altor țări privind consumul de tutun în spații închise. A încercat, dar nu a reușit. Fumatul a rămas, din păcate, un obicei în majoritatea localurilorm din municipiul Constanța,m unele unități fiind sancționatem și chiar închise. 


Nu mai este de mult timp un secret că Legea "Antifumat" este ignorată, politicienii fiind, la un moment dat, aproape să o modifice, astfel încât clienții să poată fuma în interiorul barurilor și restaurantelor. Pentru că modificarea nu a mai avut loc, țigările au continuat să fie "palmate" prin localuri, până când operatorii economici și clienții fumători au observat că autoritățile nu se prea obosesc cu controalele. 


Când aproape toată lumea uitase de existența acestei legi și fuma liniștită în localuri, Poliția Locală Constanța și-a reamintit că are abilități în acest domeniu, alături de pompieri, polițiști și jandarmi. 


Sub conducerea comisarului șef Tudorel Dogaru, detașat la începutul anului la șefia Poliției Locale Constanța, instituția a aplicat într-o singură lună aproape de două ori mai multe sancțiuni față de toate amenzile aplicate de Poliția Locală în temeiul Legii "Antifumat", în cursul anului 2017. 


"Anul trecut nu s-au luat măsuri de închidere a activității, însă aici procedura este foarte greoaie. Firmele respective au dreptul să facă plângeri împotriva proceselor verbale de constatare, ceea ce s-a și întâmplat. Societățile trebuie amendate de trei ori, iar la a treia sancțiune se închide activitatea. Într-un fel este corect așa, pentru că primele două sancțiuni pot fi considerate avertismente ce vizează agentul economic respectiv cu privire la riscurile pe care le presupune continuarea unui asemenea tip de conduită comercială. A treia oară când se întâmplă, se închide", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Poliției Locale Constanța. 


Începând cu anul 2018, polițiștii locali au luat și măsuri de a închide activitatea operatorilor economici care nu respectă legislația în vigoare. Legea prevede sancțiuni pentru persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei și pentru persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 lei și închiderea unității la următoarea abatere.


Există și un motiv pentru care acțiunile pe această linie nu sunt mai numeroase. 


"Nu sunt atât de dese, pentru că nu ne permitem o astfel de abordare. Sunt foarte multe atribuții pe care le are Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Locală, dar pe de altă parte nici nu ne permitem să lăsăm de izbeliște un astfel de domeniu. Asta, în condițiile în care avem foarte multe plângeri de la cetățeni. Dacă societatea civilă și factorul legislativ decid că legea nu este bună, este la îndemâna lor să inițieze procedurile de modificare a legislației și să stabilească alte condiții, dacă se consideră că legea este prea restrictivă. Vă asigur că aplicăm legea indiferent de cine o încalcă", a mai adăugat Tudorel Dogaru. 


Comentează știrea

Gica
20 martie 2018
Vrajeala

Nimeni nu amendeaza sau inchide localul situat pe b-dul 1 Decembrie 1918-Arena play- vis-a-vis de fosta fabrica de paine(FRESH Dobrogea),transformat golaneste in "club privat de fumat". Se pare ca,patronul are relatii sus-puse,pe plan local.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.275 secunde