Cazul tragediei de la Pecineaga

ISU Dobrogea explică de ce s-a apelat la privați: "Scafandrii instituției nu pot intra în medii toxice!"

244
ISU Dobrogea explică de ce s-a apelat la privați:

Articole de la același autor

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" explică de ce s-a intervenit cu scafandrii privați la căutările minorului Iulian Alexandru Bițică, din Pecineaga, găsit într-un final mort, după aproximativ o săptămână de la semnalarea dispariției. Reamintim că trupul neînsuflețit al micuțului de 8 ani a fost găsit de doi angajați ai firmei de porci, într-unul din bazinele cu dejecții "periate" timp de patru zile de oamenii legii, cu scafandri, năvod pescăresc și sonar. 


"Echipajele de scafandri ale IGSU dețin pregătirea necesară, conform competențelor, pentru executarea misiunilor de căutare și salvare a persoanelor în lacuri de acumulare, ape curgătoare, bazine piscicole sau în mare, până la adâncimea de 40 metri. De asemenea, echipajele utilizate de personalul specializat sunt în concordanță cu tipul misiunilor desfășurate și sunt prevăzute astfel încât siguranța și protecția acestuia să fie asigurate. Această categorie de personal aflat în componența IGSU nu intervine în misiuni de căutare, care presupun intervenții sub gheață, în interiorul epavelor, în peșteri, în medii toxice sau unde nu există suprafețe deschise deasupra zonei de manevră", a precizat conducerea ISU Dobrogea. 


"În misiunea de căutare a minorului dispărut, derulată sub coordonarea organelor de cercetare, au fost angrenate forțe și tehnică de intervenție din cadrul mai multor autorități și instituții, pentru ca, prin efortul comun, acesta să poată fi recuperat în cel mai scurt timp. Printre acestea s-a regăsit și o firmă privată de scafandri deținătoare a categoriei 2 de specializare, antrenată pentru intervenția în medii toxice. Menționăm că scafandrii de intervenție din cadrul unităților subordonate IGSU nu au în dotare echipamente care să permită executarea misiunilor în imersie, complet izolați față de mediul înconjurător, care, în acest caz, prezintă risc major pentru salvatorii respectivi (existența dejecțiilor). Acesta a fost motivul pentru care căutările au fost efectuate cu scafandri grei, aparținând unei firme specializate", au mai precizat reprezentanții ISU. 


XXX 
Reamintim că, potrivit necropsiei, cauza decesului micuțului Iulian Alexandru Bițică a fost asfixie mecanică consecutivă înecului. Oamenii legii au anunțat că urmează să ancheteze dacă bazinele cu dejecții ar trebui să fie împrejmuite și ce măsuri se impun dacă reprezentanții fermei au încălcat prevederile legale. 


Copilul a fost înmormântat, duminică, în cimitirul din Pecineaga. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3029 secunde