Iohannis, la Constanța: 'România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic'

112
Iohannis, la Constanța: 'România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic' - iohannisziuamarinei22629600-1534323078.jpg
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic fără o armată puternică, scrie Agerpres.

"România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic fără o armată puternică, o armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări", a declarat Iohannis, la Constanța, la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române.

Șeful statului a precizat că, în semn de apreciere pentru activitatea depusă și rezultatele deosebite obținute, a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Totodată, președintele a precizat că este fundamental ca România să aibă capacitatea și înțelepciunea pentru a-și consolida poziția de membru al NATO important și de partener strategic credibil al SUA.

"Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne, însă, o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al Statelor Unite ale Americii", a arătat Iohannis.

În opinia sa, doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale.

"Sunt ferm convins, iar aceasta este poziția pe care țara noastră o susține cu tărie, că doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate. Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană", a spus Iohannis.

De asemenea, președintele a arătat că, indiferent de țara căreia îi aparțin, marinarii sunt o mare familie.

"Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune. Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!", a mai afirmat Iohannis.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7177 secunde