Iohannis: Armata României - demnă de trecutul și eroii ei, rămâne un reper moral, o ancoră de stabilitate

3102
Iohannis: Armata României - demnă de trecutul și eroii ei, rămâne un reper moral, o ancoră de stabilitate - iohannis675849768594067558200-1571995290.jpg

Articole recomandate

Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică, iar în prezent Armata țării noastre este o instituție profesionalizată și performantă, "demnă de trecutul și eroii ei", a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis.


"Sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic și european al României s-a bazat și pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noștri", a afirmat Iohannis, la ceremonia militară de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, cu prilejul Zilei Armatei.


El a spus că "schimbările de paradigmă privind securitatea internațională și regională determină necesitatea adaptării conceptului de apărare a țării și de securitate națională la dinamica din ce în ce mai imprevizibilă a mediului de securitate internațional, în care riscurile și amenințările se amplifică și se diversifică permanent".


"În prezent, Armata României este o instituție profesionalizată și performantă, având o contribuție decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfășurate pentru combaterea terorismului internațional, precum și la promovarea securității și stabilității regionale. Apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii conferă României cel mai înalt grad de securitate și un profil de partener serios și responsabil, consolidat la nivel internațional. Mai mult, România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și de viziune despre cum trebuie organizată securitatea internațională, pentru că fără acțiune constantă și coerentă, fără management riguros, fără coordonare între instituții vom rămâne mereu doar la bune intenții și jumătăți de măsură", a afirmat Iohannis.


Președintele a subliniat că "prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică".


"Consolidarea profilului și a vizibilității României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvență. De altfel, la summiturile NATO am obținut rezultate notabile, precum atingerea obiectivelor țării noastre în cadrul procesului de implementare a prezenței înaintate a NATO, asigurarea coerenței acestui proces între nordul și sudul flancului estic sau atenția sporită acordată regiunii Mării Negre. România a reiterat constant necesitatea consolidării prezenței aliate avansate pe întreg flancul estic al NATO, solicitând implicarea suplimentară a aliaților pentru asigurarea misiunilor de poliție aeriană și de patrulare maritimă, respectiv pentru operaționalizarea structurilor de luptă, de comandă și control NATO, dispuse pe teritoriul național, ca parte a Structurii de Forțe a NATO", a adăugat șeful statului.


El a mai spus că asigurarea securității extinse a României include și dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, menționând vizita recentă în SUA, unde a discutat cu președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România și în Marea Neagră.


"Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României", a mai afirmat președintele.


Președintele Iohannis a evidențiat participarea militarilor Armatei României, sub egida ONU, NATO și UE, la misiuni de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare, arătând că aceasta reprezintă "dovada că țara noastră înțelege să-și respecte cu responsabilitate obligațiile pe care și le-a asumat".


"Îmi exprim aprecierea și recunoștința pentru cei peste 1.000 de militari care își îndeplinesc cu profesionalism misiunile în teatrele de operații, riscându-și viața în numele angajamentelor luate de România ca membru al Alianței Nord Atlantice. Cu acest prilej, salut și participarea a peste 100 de militari români la Grupul de Luptă al NATO din Polonia, condus de Statele Unite ale Americii, precum și a celor din cadrul misiunilor conduse de Uniunea Europeană în Bosnia și Herțegovina sau în Georgia. Urez, totodată, mult succes aviatorilor detașați pe continentul african, în premieră, în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali", a mai spus Iohannis.


Șeful statului a transmis militarilor că Armata României este "demnă de trecutul și eroii ei".


"Sunt mândru că Armata României de astăzi, demnă de trecutul și de eroii ei, rămâne pentru poporul român un reper moral, o ancoră de stabilitate și este privită cu multă încredere și același respect atât în țară, cât și peste hotare", a spus Iohannis.


El a menționat că, în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele deosebite obținute, a decorat, cu prilejul Zilei Armatei, Drapelul de Luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler cu însemne de pace pentru militari.


Totodată, președintele a punctat că 421 de militari din Academia Tehnică Militară "Ferdinand I", Universitatea Națională de Apărare "Carol I", Institutul Medico-Militar București și din Centrul de instruire pentru muzici militare au depus Jurământul militar, expresie a devotamentului față de neam și patrie.


"Aduc un omagiu memoriei martirilor căzuți la datorie pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și în același timp îi asigur de aprecierea și respectul meu pe veteranii de război, pentru tot ceea ce au realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului național", a mai afirmat Iohannis, menționând că a conferit și primele medalii comemorative "Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului" pentru a răsplăti eforturile instituțiilor care păstrează, cinstesc și cultivă memoria eroilor și a faptelor de acum 100 de ani.


"Vă felicit cu prilejul Zilei Armatei României și vă urez succes în continuare în nobila misiune de a sluji patria sub tricolor! La Mulți Ani, Armata României!", a transmis președintele, în final.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6092 secunde