Secretarul de stat, Iulian Robert Tudorache:

Investițiile la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea începe până în 2020. "Este o speranță"

648
Investițiile la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea începe până în 2020.
Aflat într-o vizită la Constanța, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache, a declarat, ieri, că lucrările la Reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară din Cernavodă ar urma să fie demarate până în anul 2020. El a adăugat că, în prezent, se lucrează la finalizarea negocierilor. 


"Este o speranță. Vrem să prelungim memorandumul de înțelegere pentru încă 6 luni. Deja am rezolvat undeva în proporție de 80% elementele pe acordul investitorilor, unde mai aveam anumite neînțelegeri și anumite inadvertențe. Acum partea chineză a plecat în China pentru că este anul nou chinezesc și ne revedem la 1 martie. Suntem în plin proces de negociere. Vineri am întâlnire la minister cu conducerea companiei din China. Este un proiect important pentru România. Este și face parte din programul de guvernare. Personal, voi depune toate eforturile pentru ca acest proiect să se realizeze", a promis Robert Tudorache. 


Secretarul de stat a mai precizat că dorește ca, în urma negocierilor, să finalizeze acordul investitorilor astfel încât proiectul să poată trece la următoarea fază. 


"Următoarea fază înseamnă realizarea campaniei de proiect și mai sunt pași de urmat. Încă nu avem contractele pentru diferență. Vom face tot posibilul la nivel de minister ca, în următoarele 6 luni, să încheiem faza de negocieri. Este practic obligatoriu, nu cred că mai suportă amânare. Acest proiect a fost stopat în decursul anului 2016, renegocierile s-au reluat în forță de la jumătatea anului 2017, dar dacă mă întrebați când vor începe lucrările... nu vă pot spune când ar fi. Până în 2020 este obligatoriu să începem pentru că avem anumite direcții din partea Comisiei Europene pe acest program", a mai adăugat Tudorache. 


Ministerul Energiei a înființat, anul trecut, un grup de lucru care a actualizat, până la mijlocul lunii octombrie, proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2017 - 2030. 


Documentul conține și o listă cu investițiile prioritare din sector, precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Investiția, estimată la circa 6,5 miliarde euro, despre care se discută de aproximativ 14 ani, se negociază cu investitorul selectat - China General Nuclear Power Corporation (CGN). 


Construcția Reactoarelor 3 și 4 a demarat în perioada 1984 – 1985, unitățile fiind trecute în conservare în 1992, când rata totală de finalizare a lucrărilor era de circa 15% pentru unitatea 3 și 14% pentru unitatea 4. Discuțiile pe tema dezvoltării unităților 3 și 4 au fost reluate în 2003. Studiul de fezabilitate, realizat de Deloitte&Touche și prezentat Consiliului de Administrație al SNN SA în luna martie 2006, a identificat ca soluție optimă pentru realizarea Unităților 3 și 4, înființarea unei Companii de Proiect formată din investitori locali și străini, proiect asumat de Guvern la 14 septembrie 2006.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5245 secunde