Investiții din fonduri europene la Garda de Coastă: mașini cu termoviziune și șalupe!

618
Investiții din fonduri europene la Garda de Coastă: mașini cu termoviziune și șalupe! - fondsalupegarda-1583445175.jpg

Articole de la același autor

Garda de Coastă și alte structuri din cadrul Poliției de Frontieră se modernizează, după ce guvernanții au aprobat achiziția de autospeciale de supraveghere cu termoviziune și a cinci șalupe de intervenție. E drept, vor fi cumpărate mai puține autospeciale decât ar fi necesare pe teren. 


Poliția de Frontieră a fost, în ultimii ani, o norocoasă, căci s-a tot investit în dotările acestei structuri. O spun chiar polițiștii de frontieră, care susțin că este structura polițienească cu cele mai moderne dotări. Dar și aceste dotări trebuie actualizate în permanență. De aici și nevoia înnoirii parcului auto cu termoviziune. 


Structura de Poliție de Frontieră din Constanța este lista județelor care vor primi câteva dintre cele 49 de autospeciale cu termoviziune care urmează să fie achiziționate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Este nevoie de aceste investiții, pentru că autospecialele aflate în prezent în dotarea frontieriștilor sunt depășite fizic și moral. Astfel, în perioada 2002 - 2003, au fost achiziționate 43 de autospeciale cu termoviziune pe șasiu VW Transporter, iar în 2010 - 2011, alte 59 de autospeciale pe șasiu Land Rover, în toată țara. 


"În acest moment, la nivelul Poliției de Frontieră se înregistrează un deficit de 271 de autospeciale cu termoviziune, față de prevederile normale de înzestrare în vigoare. Având în vedere că multe dintre autospecialele cu termoviziune au ieșit din perioada de garanție, există riscul apariției unor defecțiuni, ceea ce ar duce la indisponibilizarea lor. Echipamentele optoelectronice din compunerea celor 59 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune Land Rover - Artemis au deja un număr ridicat de ore de funcționare, iar uzura normală a acestora, acumulată în decursul perioadei de exploatare, conduce la defecțiuni majore și timpi de repunere în stare de funcționare relativ mari", au arătat reprezentanții Poliției de Frontieră. 
Într-o ședință recentă, guvernanții au aprobat nota de fundamentare privind achiziționarea autospecialelor, valoarea acestora fiind de 51.292.000 lei, cu TVA. Vehiculele vor fi distribuite în București, Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța, Tulcea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Bihor și Arad. 


Cinci șalupe vor ajunge la Constanța, Mangalia și Sulina 
O altă achiziție aprobată la nivel înalt, care vizează Garda de Coastă, privește două nave maritime de patrulare și cinci șalupe de intervenție. Potrivit proiectului de investiții "Achiziții de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex - șalupe de intervenție", acestea urmează să fie distribuite la Constanța, Mangalia și Sulina, din județul Tulcea. 


"Potrivit contractului de finanțare nerambursabilă, achiziția șalupelor de intervenție este în valoare de 41.569.000 lei, cu TVA. Achiziția șalupelor de intervenție este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Poliția de Frontieră, în cadrul negocierilor bilaterale anuale cu Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice, în speță a șalupelor de intervenție, fără a priva structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace, pe perioade îndelungate. Achiziția celor cinci șalupe de intervenție contribuie la eficientizarea supravegherii frontierelor, depistarea migranților, prevenirea migrației ilegale, acțiuni de căutare și salvare și reducerea traficului ilegal de bunuri și contrabandă", au mai arătat reprezentanții IGPF. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4379 secunde