Inițiativă legislativă controversată: Înființarea de camere speciale pentru consumatorii de droguri injectabile

214
Inițiativă legislativă controversată: Înființarea de camere speciale pentru consumatorii de droguri injectabile - droguriinjectabile-1512827958.jpg

Articole recomandate

Deputatul PSD Petre Florin Manole a depus o inițiativă legislativă privind înființarea de camere speciale pentru consumatorii de droguri injectabile, unde aceștia să fie supravegheați și consiliați de echipe multi-disciplinare de profesioniști și să primească seringi sterile.

"Camerele de consiliere și consum supravegheat sunt facilități sanitare sterile, amenajate special, în care persoanele dependente pot primi consiliere și pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur, în prezența unei echipe multi-disciplinare de profesioniști, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spații publice, atât pentru consumatori, cât și pentru comunitate", se arată în propunerea de modificare a legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Inițiatorul propune și introducerea mai multor excepții de la prevederile legii actuale, astfel încât deținerea și consumul de droguri de mare risc să fie permise exclusiv în astfel de camere speciale.

Propunerea legislativă îi aparține deputatului PSD Petre Florin Manole, dar a fost semnată de alți 28 de deputați de la toate grupurile parlamentare.

Inițiativa a fost înregistrată la Senat, unde va intra în dezbatere în calitate de primă cameră sesizată, urmând ca forul decizional în acest caz să fie Camera Deputaților.

"Îmi doresc ca subiectul consumului de droguri injectabile și riscurile pentru comunitate asociate acestuia să fie incluse atât pe agenda politică, cât și pe cea media, și să fie abordate argumentat și rațional. Știu că este un subiect sensibil și foarte probabil va genera controverse și speculații. Dar, uneori, trebuie să abordăm și probleme nepopulare pentru a face ceea ce trebuie, mai ales când ne confruntăm cu milioane de seringi aruncate în mijlocul străzii", a declarat deputatul Petre Florin Manole, potrivit unui comunicat de presă,citat de News.ro.

El își motivează inițierea propunerii legislative prin faptul că un consum supravegheat al drogurilor injectabile de către cei dependenți ar avea beneficii multiple atât pentru societate, cât și pentru consumatori.

"Peste un milion de seringi pe an se utilizează de către consumatorii de droguri injectabile în București. Multe dintre ele zac aruncate în spații publice - prin parcuri, în scări de bloc, pe stradă - reprezentând un pericol pentru sănătatea publică, în special pentru copii", explică Manole în expunerea de motive a inițiativei legislative.

El arată că seringile folosite și abandonate duc de multe ori la infectarea cu HIV, Hepatita C și alte virusuri a celor care intră în contact cu acestea, cei mai vulnerabili la aceste riscuri fiind copiii și tinerii adolescenți.

"Prin intermediul acestor camere, se vizează acordarea de servicii de consiliere a consumatorilor în scopul tratării dependenței și mutarea consumului ilegal de droguri din spațiul public în aceste zone de consum pentru a reduce riscurile asociate acestui tip de consum. Camerele de de consiliere și consum supravegheat pot funcționa în regim public, privat sau mixt, autorizate conform legii", mai arată deputatul în expunerea de motive a inițiativei legislative.

El mai explică faptul că acest concept al camerelor de consiliere și consum supravegheat a fost pus în practică la mijlocul anilor ’80 în alte state dezvoltate. În acest moment, arată Petre Florin Manole, peste 90 de astfel de facilități funcționează în țări precum Germania, Spania, Olanda, Elveția, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Grecia, Australia și Canada, scrie romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4462 secunde