Iadul din Afganistan, povestit de militarii răniți. "Trebuia să rămân în viață, pentru copilul meu!"

9104
6
Ieri, sub ochii familiilor, prietenilor și iubitelor, s-a desfășurat ceremonia de repatriere a celor 420 de militari ai Batalionului 341 Infanterie "Constanța". "Rechinii Albi" s-au întors în formație completă, fiind prezenți și militarii răniți în timpul desfășurării misiunii din Kandahar. În timpul ceremoniei, șapte militari au primit decorațiile din partea președintelui României, printre aceștia aflându-se și cei patru răniți din Afganistan. 


Eduard Vlad Romilă, plutonierul care conducea mașina ce a trecut peste un dispozitiv exploziv, a suferit o fractură la nivelul coloanei vertebrale și și-a găsit cu greu cuvintele pentru a descrie acele momente. De la incident și până la finalul săptămânii trecute, militarul a fost internat într-un spital din Germania, alături de un alt coleg. Pentru el, va urma o lungă perioadă de recuperări, însă cu lacrimi în ochi spune că, după ce vor trece cei doi ani necesari recuperării, vrea să servească din nou patria. 
"În primul rând, vreau să-mi felicit colegii, care au făcut o treabă de excepție, atunci când vine vorba de asigurarea perimetrului și evacuarea noastră la spital. Sunt rănit la coloana vertebrală, am avut fractură. Am mai participat la o misiune în Irak, în 2008, după care mers în Afganistan, în 2011. În acel an, am mai avut un incident, dar atunci am scăpat teafăr, a fost avariată doar mașina. Este devreme să spun dacă voi mai pleca, dar eu aș vrea să-mi servesc patria în continuare", povestește plutonierul. 


O nouă "misiune" pentru unul dintre militarii răniți 


Eduard Vlad Romilă a avut în gând o "misiune" mult mai importantă, aceea de a reuși să rămână în viață pentru băiatul și soția sa, cu toții reîntâlnindu-se la sfârșitul săptămânii trecute. După nefericitul incident, plutonierul a aflat o veste bună, faptul că va deveni pentru a doua oară tată. 


"Am fost alertată de către cei de la Topraisar, imediat după ce s-a întâmplat accidentul. Am reușit să iau legătura cu soțul meu, mi-a spus că este în stare stabilă. În momentul în care am aflat, am amețit și a trebuit să încurajez pe toată lumea că totul va fi bine. Încurajându-i pe apropiați, m-am încurajat și pe mine", a precizat Carmen Valeria Romilă, soția militarului rănit. 


Eduard-Vlad Romilă a fost decorat cu medalia de onoare a Statului Major Gene-ral, alături de ceilalți trei colegi, soldatul Costică-Victor Tarnovschi, caporalul Marcel Neagu și sublocotenentul Florin Oprea. 


"N-au fost momente ușoare" 


Misiunea "Rechinilor Albi", desfășurată cu un efectiv de 420 de militari, în perioada august 2016 - martie 2017, a constat în securizarea aeroportului Kandahar și a personalului dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecției Forțelor de Coaliție și a operațiilor executate de echipele de consiliere și asistență. Lt. col. Liviu Necula, comandantul unității de elită a Armatei României, ne-a povestit prin ce a trecut în acele clipe, imediat după explozie. 


"N-au fost momente ușoare. Incidentele de care am avut parte le-am tratat cu profesionalism și responsabilitate, iar militarii au dat dovadă de dăruire pe timpul misiunii, astfel că nu au fost probleme de moral sau de natură psihică. Pe timpul executării unei patrule, a doua mașină din coloană a lovit un dispozitiv exploziv improvizat, care a dus la rănirea soldaților. Implicarea celorlalți soldați a fost vitală în acele condiții. Sanitarul plutonului a dat dovadă de stăpânire de sine și a ajutat militarii aflați în suferință", dezvăluie lt. col. Liviu Necula, comandantul Batalionului 341 Infanterie "Constanța". 


După 20 de ani de activitate în MApN, Liviu Necula a fost decorat cu medalii NATO, Medalia de Onoare a Forțelor Terestre Române și Semnul Onorific "În Serviciul Patriei". 


Comentează știrea

jj
22 martie 2017
jj

Iubirea de arginti...astia sunt doar mercenari, armata romana sta in Romania nu hai hui prin salbaticiile prafuite ale altora.

Mos Ion
22 martie 2017
Cu tot respectul.... nu meritati nici o medalie !

Exact , iubirea de arginti ....nu va obliga nimeni sa mergeti acolo ! Voi nu faceti altceva decat sa '' lucrati in strainatate '' la fel ca alte cateva milioane de Romani , fiecare isi risca viata pe unde poate ...constructori , soferi , etc . Nimieni nu a primit vreo medalie pentru asta !

ignoranti
22 martie 2017
pt mos ion

auzi bre dar in caz de vreo bubuiala, razbel , ceva vrei sa vina ai din nato sa ne apere mocca ? tre sa dam si noi cv la schimb altefel spus soldatii i-si apara practic tara daca urmezi logica asta

@ignoranti
23 martie 2017
Armata?

Noi nu avem armata pentru ca altii vor sa depindem de ei. Oricum, ce avem noi, in caz de razboi, este carne de tun.

Mirel
29 martie 2017
Nati

Nu este vorba ca iubim argintii..in cazul in care nu stiati ROMANIA este membu NATO

dr akon
29 martie 2017
Asa băieți!Daca nu puteti !

Afghanistanul nu mai este pentru oricine.Ai asta au aflat-o unii pe propria piele.Iar cei care comentați aiurea,John the Army!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3746 secunde