Hoții dau iama în eoliene!

1295
Hoții dau iama în eoliene! - fantanelecogealacparceoliene60-1321201566.jpg

În satele constănțene, tot ce poate fi valorificat la un centru de fier vechi va ajunge, mai devreme sau mai târziu, în vizorul hoților. Cablurile de telefonie sau bătrânele sisteme de irigații sunt atacate periodic de borfașii de la țară. Mai nou, atenția le este atrasă de componentele mărunte din parcurile eoliene. Deși valorează, în unele cazuri, zeci de mii de euro, hoții le dezmembrează și dacă obțin pe ele câțiva zeci de lei. O bună parte din vină, pentru aceste hoții, o poartă păgubiții, atrag atenția polițiștii.

În mediul rural constănțean este sărăcie lucie. De muncă nu se gă-sește aproape de vatră, iar locuitorii care sunt dispuși să călătorească până într-un oraș mai mare în cău-tarea unei slujbe pot fi numărați pe degete. Vara, salvarea lor este mun-ca la câmp, de unde mai obțin niscaiva bănuți și ceva de-ale gurii. Apropierea iernii și terminarea sezonului agricol îi trimit înapoi la ve-chile îndeletniciri: furturile mărunte din curțile vecinilor mai înstăriți sau din avutul societăților ce furnizează servicii.
Astfel își explică polițiștii multitudinea cazurilor de furturi mărunte ce le sunt sesizate. Frecvente sunt sesizările privind furturile de cablu de telefonie mobilă, de furnizare a energiei electrice, a componentelor din sistemele de irigații sau din unitățile aparținând Îmbunătățirilor Funciare. Adică a unor bunuri ce pot ajunge, ușor și repede, în curtea unui centru de fier vechi și să asi-gure hoțomanului câțiva zeci de lei pentru o pâine sau un pachet de țigări.
Apariția parcurilor eoliene sau simpla cercetare a terenului în vederea ridicării unor astfel de structuri le oferă o nouă perspectivă hoților, ne-a spus inspectorul George Caraivan, șeful Secției 9 Poliție Rurală. Hoții "țintesc", mai nou, aparatele de măsurat intensitatea vântului, pe care angajații companiilor le montează pe stâlpi, în plin câmp. Valoarea unui astfel de aparat este estimată, potrivit actelor transmise de reprezentanții firmelor oamenilor legii, la aproximativ 25.000 de euro, dar ajunge să fie vândut pe nici 20 de lei. Înainte de a fi comercializat este însă dezmembrat.

Și firmele sunt de vină!
O parte de vină pentru aceste furtișaguri o au chiar păgubiții, atrag atenția polițiștii. Ei sunt obligați prin lege să asigure paza bunurilor lor, chiar dacă sunt în plin câmp. "Legea 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor specifică faptul că toate firmele trebuie să-și asigure paza bunurilor. Inclusiv Romtelecom, Societatea de Îmbunătățiri Funciare sau deținătorii parcurilor de eoliene sau cei care doresc să le realizeze. Dar, la noi, această pază nu este asigurată. Ar fi de un real ajutor dacă ar avea unul sau doi oameni care să străbată, periodic, zonele unde au bunuri", a explicat șeful secției regionale.
Lipsa unui paznic face ca și sesizarea unui furt să fie făcută cu întârziere. Astfel, au fost cazuri când oamenii legii au fost anunțați că a dispărut un cablu de telefonie sau un aparat de măsurare a vântului abia după câteva săptămâni de la comiterea faptei. Această întârziere îngreunează identificarea și tragerea la răspundere a vinovaților și, implicit, a recuperării prejudiciului.

Reclamațiile vin cu întârziere
Mai mult, sunt cazuri când firmele reclamante nu pot prezenta documente sau autorizații prin care să demonstreze că respective
le cabluri sau aparate au fost, într-adevăr, montate în locurile respective.
Intenția oamenilor legii este să-i atenționeze și pe păgubiți că au o responsabilitate, potrivit legii. De aceea, a arătat insp. George Caraivan, în perioada următoare, Poliția va transmite adrese respectivelor firme care au bunuri nepăzite în câmp, pentru a le atenționa că riscă să primească amenzi de până la 3.000 de lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2899 secunde