Hans Klemm: Slăbirea legislației poate expune România la amenințări, inclusiv din partea Rusiei

115
Hans Klemm: Slăbirea legislației poate expune România la amenințări, inclusiv din partea Rusiei - hansklemm66084900-1512978941.jpg
Slăbirea legislației care permite un sistem judiciar independent și o luptă puternică împotriva corupției subminează și rezistența națională și poate expune România la amenințări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei, întrucât "corupția este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundația unui stat rezistent", afirmă ambasadorul SUA, Hans Klemm.



Ambasadorul SUA a făcut aceste declarații la Târgu Mureș, la o masă rotundă. Hans Klemm a spus că SUA admiră foarte mult progresul înregistrat în România din 1989 încoace, mai ales în ultimii 15 ani, în ceea ce privește eforturile de consolidare a instituțiilor de guvernare democratică, pentru a crea un sistem judiciar independent și a înființa instituții responsabile cu urmărirea penală a corupției la nivel mediu și înalt.

"În ultimii 15 ani sau mai mult, România a dus o activitate din ce în ce mai credibilă în lupta sa împotriva corupției, datorită tuturor factorilor menționați: dorința de a construi și consolida puternice instituții independente de guvernare democratică, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea și asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent și de a se angaja să lupte împotriva corupției la nivel înalt. Nu doar SUA admiră acest lucru, ci și celelalte state membre UE. Este un element important al calității de stat aliat NATO. Acestea nu sunt doar cuvinte goale: când un stat se angajează să devină membru al Alianței, se angajează să respecte guvernarea democratică și un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO", a declarat Hans Klemm.

El a spus că aceasta a fost poziția SUA cel puțin în ultimii 20-25 de ani, toți predecesorii săi, precum și președintele Donald Trump, susținând ferm lupta României împotriva corupției.

În plus, România devine recunoscută în regiune pentru eforturile sale de a lupta împotriva corupției, de respectare strictă a statului de drept și de asigurare a unui sistem judiciar independent, iar țări precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria vin la București pentru a afla despre măsurile luate de România în lupta împotriva corupției și de consolidare a statului de drept, a afirmat Klemm.

"În consecință, este foarte îngrijorător, avem îngrijorări profunde atunci când vedem eforturi, acum în Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea acestor instituții. Și da, așa cum am încercat să explic în discursul pe care l-am susținut ieri la Universitatea "Babeș-Bolyai", noi credem cu tărie că respectarea statului de drept, existența unui sistem judiciar independent, lupta împotriva corupției au impact asupra securității naționale, contribuie la rezistența statului, a guvernării. România încearcă să-și modernizeze forțele armate, inclusiv prin achiziția sistemelor de apărare aeriană Patriot, și face acest lucru pentru a fi un aliat NATO mai bun și pentru a avea o mai mare compatibilitate cu celelalte state membre, însă, lucru și mai important, și pentru a-și consolida apărarea națională", a mai ar[tat ambasadorul SUA.

În opinia acestuia, slăbirea legislației care permite un sistem judiciar independent și o luptă puternică împotriva corupției subminează și rezistența națională și poate expune România la amenințări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei.

"Noi credem că slăbirea legislației care vă permite să aveți un sistem judiciar independent și să lansați o luptă puternică împotriva corupției subminează și rezistența națională și poate expune România la amenințări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupția este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundația unui stat rezistent", a adăugat el.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2746 secunde