Generalul Nicolae Ciucă, un nou mandat la conducerea Armatei Române

448
Generalul Nicolae Ciucă, un nou mandat la conducerea Armatei Române - generalulnicolaeciuca-1554913501.jpg

Articole de la același autor

reședintele Klaus Iohannis câștigă definitiv procesul cu Ministerul Apărării, care ceruse în instanță suspendarea decretului semnat de șeful statului pentru prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Apărării. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul președintelui Klaus Iohannis și a respins definitiv cererea Ministerului Apărării Naționale (MApN) de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Inițial, la data de 31 ianuarie, Curtea de Apel București a admis cererea MApN și a suspendat decretul semnat de Iohannis. Președintele a făcut recurs la instanța supremă și a câștigat în final procesul cu Ministerul Apărării. "Admite recursul declarat de recurentele - pârâte Administrația Prezidențială în nume propriu și în calitate de reprezentantă a președintelui României, Klaus Werner Iohannis, împotriva sentinței nr. 16 din data de 31 ianuarie 2019 a Curții de Apel București, Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal. Casează în parte sentința atacată și rejudecând admite excepția inadmisibilității și respinge cererea de suspendare a decretului nr. 1331/28.12.2018 ca inadmisibilă. Definitivă", se arată în decizia instanței supreme.

MApN a deschis un al doilea proces la Curtea de Apel București împotriva lui Iohannis, în care solicită anularea decretului respectiv, iar instanța a dat dreptate președintelui.

Pe 28 decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul prin care îi prelungește mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de președintele Iohannis încalcă dispozițiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia "șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an".

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leș, susținea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă "s-a făcut ilegal", adăugând că "instanța este cea care va stabili" care este situația de drept.

Pe 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers "inoportun" și "riscant" contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Ciucă. Totodată, potrivit hotnews.ro,

președintele sublinia că "pur și simplu" propunerea ministrului Apărării a fost "nelegală".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3947 secunde