Gardianul care a înjunghiat un deținut, acuzat de abuz de putere

417
Gardianul care a înjunghiat un deținut, acuzat de abuz de putere - fonddetinutinjunghiatpoartaalba-1365957839.jpg

Articole de la același autor

Gardianul care a înjunghiat, vineri după-amiază, un deținut din Penitenciarul Poarta Albă a ajuns după gratii. El este acuzat, pe lângă tentativă de omor, că a făcut abuz de putere. O situație fără precedent a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în Penitenciarul de Maximă Siguranță Poarta Albă: un gardian, cu o experiență de activitate în cadrul instituției de peste 15 ani, a înjunghiat un deținut. Incidentul s-a petrecut vineri după-amiază, în jurul orei 16,00, în curtea interioară unde fusese scos, la plimbare, deținutul. Agentul de penitenciare Cristian Mihai Constantinescu, în vârstă de 44 de ani, le-a spus anche-tatorilor că deținutul Dumitru Artene, în vârstă de 22 de ani, l-ar fi atacat cu o cărămidă. Ini-țial, a afirmat gardianul, a încercat să-l imobilizeze pe deținut, dar pentru că nu a reușit, a recurs la violență, a scos un bri-ceag cu buton și l-a înțepat pe tânăr. Imediat, deținutul a fost transpor-tat la Spitalul Județean, unde i-au fost acordate îngrijiri medi-cale și s-a stabilit că starea lui este stabilă. Ulterior, în cursul serii de vineri, a fost transportat la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, unde a rămas sub observație.

Palme peste cap și bastoane peste picioare În același timp, o echipă de criminaliști și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța s-au deplasat la penitenciar, pentru a afla ce s-a întâmplat. Iar, din primele investigații, anchetatorii susțin că reiese că fapta nu ar fi fost comisă în legitimă apă-rare, așa cum a susținut inițial gardianul. "Agentul de penitenciare este acuzat de tentativă de omor și supunere la rele tratamente. Anterior incidentului, și în alte ocazii, agentul a avut o atitudine degradantă vizavi de persoana privată de libertate, l-a lovit cu palma peste cap, cu bastonul peste picioare. Și vineri, 12 aprilie, l-a lovit cu bastonul peste picioare", au afirmat anchetatorii. Totodată, deși gardianul Cristian Mihai Constantinescu a afirmat că a acționat provocat, cei care investighează cazul spun că, până în prezent, nu au fost găsite nici elemente, nici martori care să-i susțină varianta. "Nu a avut un mobil justificat, niciun martor nu a spus că tânărul l-ar fi provocat. A fost un gest gra-tuit", au adăugat oamenii legii. De altfel, ridică semne de întrebare și faptul că agentul de penitenciare a folosit un briceag, iar nu armamentul din dotare, în legitimă apărare, în condițiile în care nu avea voie cu obiecte înțepător - tăietoare în incinta spațiului de detenție.

Deținutul și-a ucis tatăl vitreg

Cristian Mihai Constantinescu este angajat al Penitenciarului Poarta Albă din 1998, fiind un agent cu experiență. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că regretă cele întâmplate. De altfel, colegii acestuia atrag atenția asupra condițiilor grele de muncă în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea. "A fost o gre-șeală, este evident. Dar poate nu s-ar fi ajuns aici dacă în acel moment, în locul respectiv ar fi fost mai mulți gardieni. Sunt oameni puțini, dotare veche, lipsuri cu care ne confruntăm și care contribuie la astfel de incidente", au spus colegii. Deținutul Dumitru Artene are, spun anchetatorii, un ușor retard mintal și execută o condamnare de șapte ani, pentru omor. El a fost condamnat la închisoare în 2009, după ce, în anul anterior, la vârsta de 17 ani, și-a ucis tatăl vitreg. Pe perioada încarcerării s-a dovedit a fi o persoană recalci-trantă, un deținut problemă, el fiind încarcerat în regim de detenție cu grad sporit de risc. Pe numele lui au fost întocmite peste 20 de rapoarte privind comportamentul său și a ajuns de mai multe ori în spital, cu tăieturi pe mâini și picioare.

Gardianul a ajuns după gratii

Sâmbătă, după analizarea probelor din dosar și audierea celor implicați, magistrații Tri-bunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a gardia-nului. El a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de tentativă de omor și rele tratamente aplicate unui deținut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3343 secunde