Gabriel Leș: Domnul președinte Iohannis din nou demonstrează că nu înțelege aproape nimic

162
Gabriel Leș: Domnul președinte Iohannis din nou demonstrează că nu înțelege aproape nimic - les1-1554276578.jpg

Articole recomandate

Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale, a declarat marți seara, referitor la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis privind înzestrarea armatei, că au fost pornite programe de înzestrare "extrem de importante", care se derulează pe o perioadă lungă, iar președintele "demonstrează că nu înțelege aproape nimic".


"Nu aș vrea să ajung la discursul domnului președinte de astăzi, care din nou demonstrează că nu înțelege aproape nimic. Vreau să vă spun că alianța de guvernare PSD - ALDE și-a asumat foarte serios cei 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, procentul este în întregime pentru tot ce înseamnă Ministerul Apărării Naționale, armata României. Începând cu 2017 am avut acei 2% din PIB, este al treilea an consecutiv, moment în care am reușit pornirea unor programe de înzestrare extrem de importante. Din punctul nostru de vedere lucrurile merg bine (...), se poate și mai bine", a spus Gabriel Leș la TVR 1, potrivit Agerpres.

Întrebat ce crede că îl nemulțumește pe președintele Iohannis, Gabriel Leș a spus că "este greu de înțeles".

"Este greu de înțeles, președintele Iohannis are un sistem aparte de a-l înțelege, eu nu vreau să comentez (...). Ideea este următoarea: avem niște programe foarte mari de înzestrare, pornite începând cu anul 2017, bineînțeles că în doi ani de zile nu reușești să faci înzestrarea atât de necesară și din păcate atât de învechită pe care o are armata României. Să nu uităm că multă vreme armata României a fost subfinanțată, n-am reușit să înlocuim tehnica și aparatura veche pe care o folosim. Dar astăzi avem programe foarte bune pornite. Niciodată când discuți de probleme majore de înzestrare, de tehnică foarte scumpă, foarte complexă, n-o să discuți despre un produs pe care îl iei de pe raft, mergi la firmă și cumperi produsul x, ci întotdeauna e un program de înzestrare pe o perioadă mult mai lungă", a afirmat Leș.

Ministrul a subliniat că în fiecare an cei 2% din PIB au însemnat mai mult în alocarea către armată. "Anul acesta, spre exemplu, sunt cu două miliarde și ceva de lei mai mult față de anul trecut. Dar aceste programe nu le primim de azi pe mâine, dar sunt pornite și le vom duce la sfârșit", a declarat Gabriel Leș.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, Guvernului și Ministerului Apărării că trebuie să pună în practică strategia de înzestrare a Armatei, adăugând că faptele demonstrează altceva iar incompetența guvernanților riscă să afecteze chiar modul în care România își îndeplinește angajamentele și responsabilitățile în NATO.

"Trebuie să înțelegem cu toții că apărarea colectivă începe acasă și necesită investiții atât în resurse umane, cât și în capabilități militare din partea fiecărui aliat. În ultimii ani am obținut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. La inițiativa mea s-a încheiat această înțelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor naționale de înzestrare atât de necesare pentru ca România să-și consolideze rolul de furnizor de securitate. A fost rezultatul unui consens politic obținut la inițiativa mea. Guvernului și Ministerului Apărării Naționale le revine rolul de a pune în practică, prin programe coerente, strategia de înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanțare. Din păcate, faptele demonstrează cu totul altceva, proceduri de achiziție anulate sau contestate în justiție de chiar cei care le-au anunțat și o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea națională, cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetența guvernanților, stimați parlamentari, riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele și responsabilitățile în NATO", a spus șeful statului la ședința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4967 secunde